Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Айман аз Зауахири е бил поразен в Кабул с ракета, изстреляна от дрон

pmituyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Лидерът на зловещата "Ал Кайда" - Айман аз Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция, съобщи президентът на Съединените щати Джо Байдън. Той е бил ликвидиран при атака на ЦРУ с безпилотен самолет в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта. Това е най-големият удар срещу Ал Кайда от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година. „Като откриха и удариха

Аз-Зауахири, САЩ гарантираха, че Афганистан под управлението на талибаните никога повече няма да се превърне в база за атаки срещу останалия свят, както беше през 2001“, заяви американският президент Джо Байдън.

Аз-Зауахири е бил на балкона на убежище, когато дронът е изстрелял две ракети срещу него. Говорител на талибаните нарече операцията на САЩ „явно нарушение на международните принципи“, но не спомена Зауахири. Убийството на Аз-Зауахири се случва почти година след като американските войски завършиха изтеглянето си от Афганистан, слагайки край на 20-годишното си военно присъствие там.

Съгласно мирното споразумение със САЩ от 2020 г. талибаните се съгласиха да не позволяват на Ал Кайда или друга екстремистка група да действа в райони под техен контрол. Въпреки това, талибаните и Ал Кайда са дългогодишни съюзници и според американските власти те са знаели за присъствието на Аз-Зауахири в Кабул.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че приемайки и подслонявайки Аз-Зауахири в Кабул, талибаните "грубо са нарушили" мирното споразумение. Аз-Зауахири е участвал в организацията на атаките от 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати, при които загинаха близо 3000 души, а ранените са над 25 000. Той пое ръководството на Ал Кайда след смъртта на Осама Бин Ладен и беше един от "най-търсените терористи" от САЩ, за когото имаше обявена награда от 25 млн. долара, припомня Би Би Си.

 

-----------------------

С посредничеството на „Свободна Европа“

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n