Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

А бай Ганьо трепери „да не бъде въвлечен във войната“, край на цитата

ovfjrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Северна Македония предаде на Украйна четири щурмови самолета Су-25, получени от Киев по време на конфликта през 2001 г. Това съобщиха медии във Вардарската република. Министерството на отбраната на Северна Македония нито потвърди, нито отрече информацията, като отбеляза, че решенията за предоставяне на оръжия на Украйна ще бъдат „разсекретени и представени в реда на прозрачност“. „Взетите към момента решения не

засягат бойната готовност на нашата армия“, допълват от ведомството.

Както припомнят македонските медии, по време на конфликта на официалните власти с албанските бунтовници в Македония през 2001 г. страната придоби четири щурмови самолета Су-25 от Украйна - три едноместни и един двуместен. През пролетта на 2003 г. те бяха отписани от въоръжените сили поради липса на необходимост, а през 2004 г. бяха подготвени за продажба, която така и не бе реализирана. През 2011 г. Министерството на отбраната на Македония разгледа възможността за модернизиране на Су-25 до стандартите на НАТО, но не приложи тези планове на практика.

През юни тази година пропутинската скопска партия „Левица“ „разлая кучетата“, позовавайки се на военни източници, с твърдението, че въпросните самолети се ремонтират и тестват за прехвърляне в Украйна с участието на украински инженери. По-рано стана известно, че Северна Македония прехвърля на Украйна 27 съветски танка Т-72, ​​които пък ѝ бяха подарени от Русия. По този повод Кремъл реагира остро.

И още една новина, свързана с Украйна. "Амнести интернешънъл" за пореден път показаха, че са способни да извадят от кожите им нормалните хора. Този път изживяващите се като правозащитници вдигнаха удобна топка на Путин – с обвиненията, че украинската армия със своите действия застрашавали живота на населението. Украинският министър на отбраната Резников коментира, че материалите на "Амнести" показват "загуба на адекватност" у тази организация, като всякакви опити да се оправдае геноцидът над украинците и да се постави под въпрос правото на съпротива са извращение. „Ние няма да позволим нашата армия, нашите защитници да бъдат хулени. Казвам го като юрист“, потвърди министър Резников пред медиите.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq