Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това твърди политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на Радев

kalseГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В България сега тече квази-военна операция по овладяване на страната, която е подготвяна месеци наред. Това написа във Facebook политологът Калоян Методиев. Ето неговите думи без редакторска намеса: "В България сега тече квази-военна интервенция по овладяване на страната. Подготвяна е месеци наред. Работи се по описи за уволнения и периоди за завладяване на държавните институции. Видя се, че

присъединяване на "Има Такъв Народ" в дирижираното от президента събаряне на държавното управление се възнаграждава всеобщо с постове в служебния кабинет. Елементите на тази интервенция се виждат и в овладяването на Съвета за електронни медии, Българската национална телевизия и БНР, които се трансфораха в рупори на безконтролната власт.

Реално видяно, служебното държавно управление е конструирано и работи като боен щаб. И като биографии, и като дейности, и като постигани една след друга цели в рамките на 48 часа. Казвам всичко това от позицията си на човек, който е предизвестил преди време за събитията, които се случиха предходната година и се случват през днешния ден.

Служебният кабинет към този момент излезе от рамките на заложените му от конституцията пълномощия. Основната му задача е да провежда почтени избори, а не да овладява държавните институции, да прави чистки, да се занимава с политически репресии и да взима стратегически решения. Спирането на процедурата за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от днешния ден е фрапантен пример в тази посока.

Потенциалът на "щаба" за градивно деяние клони към нула. Потенциалът му за съсипия клони към 100.

Политическите субекти и гражданите би трябвало да проявят здрав разсъдък и да осъзнаят сериозността на обстановката. Първо ще са едни, след това ще са втори, само че най-после ще са всички. Същото ще се случи и със стопанската система. Правните съветници в президентството към този момент търсят учредения за въвеждане на извънредно състояние. И това не е пресилване или смешка.".

 

---------------------------

Калоян Методиев е политолог, доктор по политически науки. От 2015 до 2019 г. е главен анализатор на Института за стратегии и анализи. Началник на кабинета на президента на Република България от 19.08.2019 до 21.09.2020). Конкретният повод за раздялата между Радев и Методиев бе участието на последния на тържество на Боровец, където Корнелия Нинова празнуваше победата си на избора за лидер на БСП.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n