Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

 brodkfj

Споделете ме

Когато има Вяра, духът на запустението отстъпва назад

kiprewГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи днес Божествена св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски“, по-известен като Потопената църква в язовир „Жребчево“. Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовира. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков. Стойко

Стойков и днес не скри вълнението си, че за четвърта поредна година богослужебната традиция за богослужение в първата неделя на месец август се спазва. Именно през 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, подменена е подовата настилка, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма, почистена е растителността в близост. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други родолюбиви християни, помнещи предишното величие на храма. Тепърва ще се разглеждат различните варианти, които могат да спрат влизането на водата в него.

„Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта. В този прекрасен ден Бог ни допусна да влезем в храма на покровителя на цяла България - св. Йоан Рилски Чудотворец, за да измолим милост, благодат и мир и да бъдем всички в онази Вяра, която ни дава надеждата и любовта. Благопожелавам на всички здраве и благоденствие!“, с тези думи завърши словото си владиката след края на богослужението, в което взе участие и Архиерейският хор с диригент казанлъчанката Мария Денкова.

 

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n