Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

 brodkfj

Споделете ме

Сърбия изчаква удобен момент, за да разпали война на Балканите

misudГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Сърбия се кланя на своя „света троица“. Която е различна от християнската. Говорим за „тримата големи“: Илия Гарашанин, Милош Милоевич и Стоян Новакович, които са известни и като тримата апостоли на сърбошовинизма. Милоевич е един от идеолозите на сръбската пропаганда в Македония и на сръбския експанзионизъм на Балканите. Новакович е всепризнатият баща на македонизма, който с токсичната си идея

продължава да трови балканската атмосфера. А Гарашанин се счита за основоположник на Великосръбската доктрина – прословутото „Начертание“. На практика Илия Гарашанин се превръща в идеологическия баща на бъдещата Югославия, наричана красноречиво Сърбославия.

„От всички славянски земи България е най-близо до славната турска столица… освен това българите нямат почти никакви оръжия и са приучени да се трудят и да слушат - покорството и трудолюбието са се превърнали в тяхна втора природа. За зла чест българите са най-големият славянски народ в Турция. Накратко: Сърбия трябва да настоява от сградата на турската държава да се отделя само камък по камък и този добър материал да се прибавя към основите на старото сръбско царство.“ С тези думи започва „Начертанието“. И продължава: „Още сега, докато Сърбия се намира под турска власт, това съзиждане трябва да се подготви, защото за подобни задачи не може да се действа с успех в последния момент.“

Така. Светна ли ви червената лампичка?

За великите сърби нашего брата, българинът, е достоен само за асимилация. И за строителен материал за славната Сърбия!

И бедата е там, че тази отровни идеи не са останали в миналото, а са актуални и днес. Велика Сърбия живее не само в главите на президента Александър Вучич и неговата управляваща Прогресивна партия, но и в умовете на болшинството от редовите сърби. Институционалната омраза, която се насажда в Сърбия в продължение на повече от сто години срещу всички съседни държави, може да се види и в резултатите от едно голямо национално социологическо проучване в страната. Изследването е по поръчка на Сръбската младежка организация “Покрив” /КОМС/. Важно за нас е, че младите сърби са неприязнение към албанците, българите и хърватите.

На въпроса “Какво е отношението ви към националните малцинства?” по 4-балната скала, където 1 е най-високата оценка, а 4 най-ниската, българите получават 2.09, хърватите са малко преди нас – 2.04. Само албанците са след българите и хърватите – 2.52. Сръбските младежи харесват най-много черногорците и македонците – съответно 1.68 и 1.75. По средата на таблицата са унгарското, румънското и босненското малцинства. От същото проучване става ясно, че 55% от сръбските младежи са срещу въвеждането на санкции срещу Русия. 43% от анкетираните смятат, че “Сърбия трябва да балансира между Изтока и Запада”. На въпроса “Ако трябва да се избира между Изтока и Запада?” 53% от запитаните са се определили за “обръщане към Изтока”.

55 на сто от сръбските младежи са на мнение, че страната не трябва да осъжда Русия за агресията ѝ срещу Украйна. Само 18 на сто смятат, че Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия.

И още един щрих - Владимир Джуканович, депутат от управляващата Сръбска прогресивна партия, публикува в Туитър следното предизвикателно изявление: "Все повече ми се струва, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификация на Балканите. Бих искал да греша". Да припомним, че Русия използва термина "денацификация" като едно от оправданията да нападне Украйна.

За трезвомислещите хора не е тайна, че Сърбия е умалено копие на Русия и че Вучич бленува за Велика Сърбия – така както Путин сънува СССР 2.0. България трябва да бъде готова във военно отношение да се защити от великосръбските домогвания, които вече се опитват да създадат и от шопите отделна нация. Спешната и неотложна задача пред българските правителства е въвеждането на задължителна военна служба и скоростно превъоръжаване на армията ни. Но, вместо да се съсредоточи върху тези задачи, държавният ни глава Румен Радев хвърля всички сили и средства за завръщането на Газпром у нас.

Защо ли?

Ами питайте комисионерите…

 още по темата

Отваря ли Русия втори фронт на Балканите?

 

odkejf

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n