Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

 brodkfj

Споделете ме

Салман Рушди бе атакуван с нож в Ню Йорк

salГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

За мюсюлманите британският писател от индийски произход Салман Рушди е вероятно най-големият враг на тяхната религия. Авторът, който от години е обект на смъртни заплахи заради творчеството си, е бил нападнат по време на лекция в западен Ню Йорк, съобщи днес Асошейтед прес. Според репортер на агенцията, станал очевидец на атаката, мъж е изскочил на сцената в университета Чатокуа в момента, когато

Рушди е бил представян пред аудиторията, за да изнесе лекция. Нападателят му е нанесъл няколко удара с юмрук или нож, след което е бил задържан, а писателят - изведен.

В основата на ислямската наприязън към Рушди е книгата му “Сатанински строфи”, която е забранена в Иран от 1988 г., тъй като много мюсюлмани я смятат за богохулство. Година по-късно покойният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издава фетва /указ/, призоваващ за убийството на индо-английския писател.

За убийството на писателя имаше и предложена награда от 3 млн. долара, припомня Блумбърг. Правителството на Иран отдавна се е дистанцирало от указа на Хомейни, но настроенията срещу Рушди остават. През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация обаче повиши наградата за Рушди от 2,8 млн. на 3,3 млн. долара. Тогава Рушди отхвърли тази заплаха, като каза, че “няма доказателства“ хората да се интересуват от наградата. Писателят е носител на престижната награда за литература „Букър“.

Да припомним, че Салман не е единствената жертва на ислямската нетърпимост. През 2009 година в своя храм в Москва бе застрелян православният свещеник Даниил Сисоев, а отговорност за убийството му пое ислямистка организация. По баща о. Даниил бе руснак, а по майка – волжки българин.

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n