Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

 brodkfj

Споделете ме

Как Турция помага на Русия да заобиколи санкциите

erdoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Турският лидер не може да реши на чия страна е във войната на Русия срещу Украйна. Може ли Западът да убеди Ердоган да въведе санкции срещу страната агресор? Позицията на Турция за руско-украинската война е най-загадъчната сред останалите страни от НАТО. Според президента Реджеп Тайип Ердоган той подкрепя Украйна във войната и обещава да помогне за възстановяването на инфраструктурата, разрушена от

руснаците. Турция също така доставя на украинската армия ударни дронове Bayraktar и бронирани машини Kipri. В същото време южната съседка на Украйна отказва да наложи санкции срещу Русия и дори засилва сътрудничеството с агресора. Ердоган и Путин публично си стискат ръцете и се споразумяват за „задълбочаване на сътрудничеството“. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обяснява това поведение с "традициите на османската дипломация". Турция иска да си сътрудничи с Украйна и в същото време да печели пари от Русия. В резултат на това страната агресор използва Турция за смекчаване на последиците от западните санкции и продължава да финансира обстрела на украински градове. През последните месеци западните държави се опитват да повлияят на Турция да спре да "храни" агресора. Ще успеем ли да убедим Ердоган да въведе санкции срещу Русия?

Икономическите експерименти на Ердоган

Турция има много по-малък запас от сигурност, за да наложи санкции срещу Русия, отколкото западните страни. През 2021 г. президентът Ердоган постави икономиката на страната си в тежко положение. Турция беше изправена пред висока инфлация и реши да се бори с нея по екзотичен начин. Местната централна банка понижи основния лихвен процент по заемите от 19% на 13%, въпреки че икономическата теория изисква обратното - увеличение на процента.

Икономиката започна да се наводнява с пари, вместо да се усвояваТ, за да се ограничи инфлацията. Обикновено подобни действия водят до още по-голямо поскъпване и обедняване на населението, но турският президент не е съгласен с това.

Логиката на Ердоган е следната: благодарение на обезценяването на националната валута турските износители ще получат повече лири за долари, ще станат по-конкурентоспособни в света и ще повишат заплатите, които скоро ще настигнат инфлацията.

Турските активи ще станат по-привлекателни поради слабата лира, а икономиката ще привлече повече инвестиции в долари. Така хроничният дефицит на платежния баланс ще се превърне в излишък през 2022 г.

Двуцифрена инфлация и срив на лирата:

как Ердоган "разби" турската икономика

Този план обаче е добър само на думи, тъй като обезценяването на лирата оскъпи вноса. Според Гюлчин Озкан, професор по финанси в King's College London, 70% от турския внос са суровини за фабрики. От една страна предприятията получиха стимули за растеж, а от друга - бремето на скъпия внос и хаоса в балансите им. Инфлацията през юли беше рекордните 80%. Това плаши инвеститорите и не позволява на бизнеса да планира дългосрочно.

Платежният баланс на Турция изпадна в излишък само за няколко месеца през 2021 г., преди отново да се срине. През юни търговският дефицит е бил 3,4 млрд. долара, което е с 200% повече от 2021 г. Спадът в платежния баланс се дължи най-вече на увеличението на световните цени на енергията. Скъпият газ и петрол източват валутата от страната и нарушават всички планове на Ердоган. Инфлацията е 80%, което е далеч от целта от 5% за 2022 г. Платежният баланс е в дефицит, индустрията плаща огромни суми за енергоносители. Цените на газа и петрола се повишиха в доларово изражение, докато доларите поскъпнаха с 40% в лири от началото на годината. Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в Турция падна от началото на годината от 52 на 47. Този индекс е един от предвестниците на икономическа криза. Бизнес активността се счита за намаляваща, когато индикаторът падне под 50.

Одобрението на Ердоган започна да пада на фона на икономическите неуспехи. По данни на агенция "Метропол", по време на пандемията той е бил 55,8%, сега е 41,5%. Това е важно, защото след година в Турция ще има президентски избори. Ердоган трябва да отчете изпълнението на икономическата си стратегия за 2023 г., която по много показатели не е и половината от планираното. Ердоган се възползва от всяка възможност да съживи икономиката на фона на световната криза и да спечели политически точки.

Например, благодарение на евтината лира, повече туристи идват в Турция и те носят валута и попълват платежния баланс. Ердоган отказа да прекъсне въздушните връзки с Русия, от която традиционно приема най-много гости. Турците също трябва да намерят купувачи за апартаменти, за да стимулират сектора за развитие. Заради инфлацията строителството се е удвоило за година, а евтината национална валута привлича много купувачи от чужбина. През април 2022 г. руснаците са закупили 1152 имота в Турция и са станали основните чуждестранни купувачи на недвижими имоти. Руснаците използват инвестициите в тази страна като сигурно пристанище пред лицето на западните санкции, така че властите не налагат никакви арести на руски активи в Турция. Не се въвеждат и други ограничения, за да не се получават огледални санкции. Това е само малка част от тесните турско-руски връзки, загубата на които може да струва милиарди долари на Турция и следващия президентски мандат на Ердоган.

Независимост с руски газ

Турската икономика зависи от руските енергийни източници не по-малко от страните от ЕС. Страната получава 45% от потреблението на газ от Русия, 40% от бензина и 17% от суровия петрол. Ердоган не наложи санкции основно заради зависимостта на Турция от руската енергия. „Не мога да оставя хората си да мръзнат през зимата“, каза той. Турция обаче не търси нови доставчици, а напротив, засилва сътрудничеството с агресора.

През август страната удвои вноса на петрол от Руската федерация спрямо същия период на 2021 г. и частично компенсира страната-агресор за пропуснатите доставки за ЕС. Руският суров петрол Urals се продава с отстъпка до 30% в сравнение с бенчмарка Brent, така че това е възможност за турските рафинерии да правят пари. Освен това, пет турски банки се съгласиха да преминат към руската платежна система "Мир" и да извършват плащания за газ в рубли.

Разбира се, Турция има програма за енергийна независимост. По-специално, в ход е изграждането на голямата атомна електроцентрала Akkuyu на стойност 20 милиарда долара, която ще осигури 10% от потреблението на електроенергия в страната. И този проект, обаче, е тясно свързан с руснаците. Станцията ще работи с руско оборудване и ще бъде построена от "Росатом". Атомната електроцентрала се строи от 2010 г. и се планира да бъде пусната през 2023 г. до 100-годишнинаата на Турската република.

Ердоган знае, че всяко изостряне на отношенията с Руската федерация може да забави строителството. За последно проектът беше замразен през ноември 2015 г., когато Турция свали руски Су-24 във въздушното си пространство.

Страната се надява да започне да разработва газови находища в Черно море, да увеличи доставките на гориво от Ирак, Израел и Азербайджан и да направи пробив във вятърната енергия. Турците обаче не искат да се отказват от руските енергоносители и да сменят доставчиците, както правят западните страни. Така че амбициите на Ердоган за енергийна независимост засега няма да попречат на режима на Путин да прави пари.

Доматена дипломация

В икономическата политика Ердоган заложи на растежа на износа. За целта централната банка на страната обезцени националната валута спрямо долара. През май износът от Турция се е увеличил с 19% спрямо май 2021 г. Русия не е основният купувач на турски стоки. През 2021 г. страната-агресор представлява едва 2,6% от турския износ на стойност 5,8 млрд. долара. Ценността на руския пазар за Турция е в друго: след санкциите имаше много място за продуктите на турските производители.

За Русия доставките от Турция станаха възможност да смекчат западните санкции и да върнат на рафтовете на магазините качествените стоки, които не могат да се произвеждат масово в Руската федерация. Износът на Турция за Русия се е увеличил със 75% през юли. От май до юли страната е увеличила предлагането на мебели, хартия и изделия от дърво със 157%, текстил - със 129%, химикали - със 124%, електроника - с 68%.

Отношенията между Русия и Турция се характеризират с т. нар. доматена дипломация. Това е общият термин за периодично затваряне на руския пазар за турски стоки, когато има конфликт между страните. Всеки път след неприятелските действия на Ердоган "внезапно" откриваха вируси в турските домати, след което контролните органи на Руската федерация забраняваха вноса им. След това зеленчуците се развалят в оранжерии или на границата. По този начин въвеждането на санкции срещу Русия може да отреже значителен източник на валута за Ердоган. Без помощта на западните страни е невъзможно бързо да се намери заместител на руския пазар.

Вторичните санкции не са аргумент

Турция не позволява руската икономика да бъде изолирана, което разваля играта на западните страни. Най-дразнеща за ЕС и САЩ се оказа руско-турската среща на върха в Сочи, на която Путин и Ердоган се договориха за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Според източници на Financial Times, някои страни от ЕС може да се застъпят за въвеждането на търговски ограничения срещу Турция, ако тя продължи да се сближава с Руската федерация. Те могат да настояват компаниите им да напуснат тази страна. Съединените щати вече заплашиха турските компании с вторични санкции, ако си сътрудничат с руснаците, които са под международни ограничения. Заплахата от санкции ще бъде неефективна, защото турците са болезнено чувствителни към въпросите на суверенитета. Това е особено вярно в ситуации, в които се опитват да ги принудят да се откажат от това, което смятат за полезно.

„Ердоган не може да отговори на заплахите на САЩ, защото ще изглежда слаб, което не е характерно за неговата политика“, казва Денис Москалик, международен експерт от центъра за политически изследвания „Доктрина“.

Санкциите срещу Русия ще причинят загуби на всички страни, които са ги подкрепили. Западните сили държат инициативата и разполагат с инструменти за взаимна подкрепа. Турция, от друга страна, е в несигурно положение и има трудни отношения с ЕС и САЩ, така че ще трябва да оцелее сама в случай на икономически колапс. Москалик смята, че Ердоган може да бъде склонен към конфронтация с Русия, но Западът трябва да му гарантира подкрепа.

„Всичко може да се промени, като се предложат на Турция някакви „бонуси“. Например, достъп до пазари и технологии, които биха направили възможно ново „турско икономическо чудо“.

„Става дума за извеждане на отношенията със САЩ и ЕС на ново ниво на икономическо, финансово и технологично сътрудничество. Нещо повече, признаване на Турция като влиятелен играч на международната арена“, каза той. За да стане възможен подобен компромис, ЕС и САЩ трябва да убедят страните, които помагат на Русия. Сред тях са Индия, Китай, Армения, ОАЕ. Необходимо е не само да се заплашват с вторични санкции, а да им се осигурят качествени алтернативи.

Докато не се случи тази промяна, нищо няма да попречи на Ердоган да продължи да бъде "брокер" и помагач на руснаците да заобикалят санкциите.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n