Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

14 камери на казанлъшкия технократ д-р Петко Динев ще бъдат изстреляни с космическия кораб „Орион“ на 2. септември

kosmosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес, в 8:33 часа местно време /15:33 ч. българско/ от стартовия комплекс 39B на модернизирания космодрум на НАСА в космическия център „Кенеди“ във Флорида трябваше да бъде изстреляна най-мощната космическа ракета в света. Тя е част от мисията „Артемис I“, чиято цел е овладяването на дълбокия Космос. До 2025 година на Луната трябва да бъде изградена междинна база, откъдето през 2030 години ще тръгнат

астронавти към Марс. За изстрелването от Кейп Канаверал, редом до вице-президента на САЩ Камала Харис бе и българинът д-р Петко Динев. Причината - неговата фирма „Imperx Inc.“ е производител на 14-те видеокамери с висока разделителна способност - „очите“ на космическия кораб „Орион“, който е последната степен на ракетата Space Launch System (SLS). „Имперкс Лимитид“ е регистрирана в Бока Ратон, Флорида. Но камерите се сглобяват във филиала на фирмата в София. За д-р Динев работят над 30 специалисти.

За жалост, тестовете на стартовите двигатели на SLS днес показаха недостатъчна степен на обезвъздушаване и стартът бе отложен за 2. септември.

Експедицията „Артемис I“ е първата стъпка в следващата ера на човешкото изследване на Космоса. Заедно с индустриални и международни партньори НАСА цели да установи устойчиво присъствие на Луната, за да се подготви за мисии до Марс. И така, изстреляният космически кораб „Орион“ ще се подвизава на хиляди километри отвъд Луната по време на мисията, която се очаква да продължи от четири до шест седмици.

На практика „Artemis I“ /с предишно наименование „Exploration Mission 1“/ ще бъде първият интегриран тест на системите за изследване на дълбокия космос на НАСА: космическият кораб Orion, ракетата Space Launch System (SLS) и наземните системи в космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, Флорида. Като първа от поредицата от все по-сложни мисии, „Артемис I“ ще бъде полетен тест без екипаж, който ще осигури база за изследвания на дълбокия Космос.

Д-р Динев е възпитаник на легендарния казанлъшки учител по физика Тео, който подари на световната наука цяла плеяда от талантливи момчета и момичета.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n