Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Всички мостове на Днепър са унищожени с HIMARS. Орките се задъхват, има глад за „пушечно месо“

raketГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вчера командването на украинските въоръжени сили обяви начало на мащабно контранастъпление за деокупация на Херсонска област. Оперативна група "Каховка" съобщи, че украинските защитници са разрушили почти всички големи мостове край Херсон и са пробили първата линия на отбраната на руските войски в района. Представителят на председателя на Одеската ОВА Сергей Братчук съобщи за редица

унищожени обекти на нашествениците на територията на Херсонска област: база в машинен завод в Берислав, прелез в село Лвово и склад за боеприпаси в Хавриловка. В Нова Каховка окупаторите обявиха "евакуация на работните места". Ето и подробностите.

В средата на юли министърът на отбраната Олексий Резников обяви, че президентът Володимир Зеленски е наредил на военните да деокупират крайбрежните райони в Южна Украйна. Оттогава много събития се случиха в южната част на Украйна, по-специално въоръжените сили непрекъснато нанасяха удари по мостове около Херсон и унищожаваха складове с боеприпаси в тила на руската групировка в района на Херсон. Въпреки това беше твърде рано да се нарекат подобни действия пълномащабна контраофанзива, въпреки че степента на нейното очакване в обществото беше висока.

В началото на август британското разузнаване съобщи, че войната на Русия с Украйна е на път да навлезе в нова фаза, когато най-ожесточените битки ще се изместят към фронтова линия с дължина около 350 км, простираща се на югозапад от Запорожие до Херсон, успоредно на река Днепър. В крайна сметка, на 29. август ОК "Юг" и ОВУ "Каховка" обявиха контранастъпление в южната част на Украйна, по-специално в Херсонска област.

Какво се случи в Херсонска област на 29. август?

Сутринта оперативна група "Каховка" разпространи видео, в което руският окупатор казва, че украинската армия настъпва към позициите им в района. Пробивът бе потвърден и от източници в армията. По-късно въоръжените сили официално заявиха, че провеждат настъпателни операции на юг.

Вечерта CNN, позовавайки се на свой източник, съобщи, че украинските войски са върнали четири села от руска окупация: Нова Дмитровка, Архангелске, Томина балка и Правдина. Военният, който говори с журналисти, съобщава, че основното направление на настъплението е към Правдина, а основната цел е Херсон. През деня мощни експлозии се чуха в Херсон и Нова Каховка.

Също така, според Владимир Литвинов, началник на Бериславската РВА, въоръжените сили са ударили Бериславския машиностроителен завод в Херсонска област, където окупаторите са съсредоточили техника и жива сила. Украинските власти призоваха местните жители спешно да се евакуират, защото "развитието на събитията е мощно и динамично". Украинците също бяха предупредени: стойте възможно най-близо до безопасни места, запасете се с храна/вода, проверете комплектите за първа помощ. Ако наблизо има вражеско военно съоръжение, трябва да се преместите.

Как изглежда фронтът в района на Херсон

Руските окупатори превзеха Херсонска област от самото начало на пълномащабната война. На първия ден, 24. февруари, Украйна загуби контрол над редица населени места, по-специално над Хеническ и Нова Каховка, Олешки. Окупаторите наближиха Скадовск. През следващите дни руснаците превзеха и редица други селища и прехвърлиха Днепър, озовавайки се в подстъпите към областния център. По това време украинските танкисти героично прикриваха изтеглянето на украинските войски на десния бряг на реката.

Вражеските войски нахлуха в самия Херсон на 1. март. Градската управа обаче продължи да работи в окупирания град под украински флаг. До началото на репресиите в града редовно се провеждаха и мирни протести срещу окупацията. Русия окупира градския съвет едва на 25. април, когато фронтът в района вече се бе стабилизирал. В района на Херсон започнаха масови репресии с отвличане на местни жители.

Основните битки, в които въоръжените сили на Украйна освободиха териториите на Херсонска област, се състояха през март и първата половина на април. Оттогава фронтовата линия не се е променила съществено и враговете са преминали към позиционна война. За разлика например от Донецка и Луганска област, където украинската армия беше принудена да отстъпва.

Русия напълно контролира Херсонска област по границата със Запорожка област, част от която също е под окупация. Нашествениците се приближиха до границата с Днепропетровска област на около 10 километра. Границата с Николаевска област също беше предимно под руски контрол, с изключение на някои по-рано освободени райони на запад и североизток от Херсонска област.

Контранастъплението на украинската армия

в района на Херсон

Украинският генерален щаб заговори за контранастъпление на юг в края на май. Оттогава няколко пъти официално се съобщава за освободените територии на запад и северозапад от Херсон. Към 1. август, според администрацията на Херсон, са освободени 46 населени места. Артилеристите имаха значителен недостиг на боеприпаси.

В същото време Институтът за изучаване на войната обясни: информацията за контраатаката може да бъде ограничена. Тъй като фронтовата линия е селска и се състои главно от малки населени места, данните за движението на войските и битките могат да бъдат забавени.

По това време на войната в региона са налице две основни тенденции:

- удари по обекти на противника: мостове, бази, складове и др.;

- ликвидиране на представители на окупационните власти.

Така в края на юли въоръжените сили на Украйна атакуваха и трите моста над Днепър в района на Херсон, които бяха контролирани от нашествениците: Антоновски, Дариевски и Каховски.

„Това значително отслаби техните (на руснаците) логистични придвижвания“, обясни изпълняващият длъжността ръководител на администрацията на Херсон тогава Дмитро Бутрий. Британското разузнаване нарече контрола на прелезите ключов фактор в битките за Херсонска област. Мостът на Антоновската магистрала е най-големият и най-близкият преход до Херсон, през който Русия може да прехвърли войски на десния бряг на окупираните територии. Тази зона включва и Херсон. Без тези мостове Днепър е естествена преграда за окупационните сили. Само за една седмица в края на юли Антоновският мост беше атакуван от Украйна три пъти. Първоначално остана използваем, но след 7 дни беше толкова повреден, че стана невъзможно да се движи.

През август ударите по мостовете се повториха. Въоръжените сили поразиха и втория значим преход - Каховския мост. Експлоатацията на Дариевския мост, който води през река Ингулец, приток на Днепър, също е спряна.

Окупаторите започват да използват фериботни преходи и в средата на август започват да строят понтон. Въпреки това, според британското разузнаване, плаващият мост "вероятно ще бъде уязвим за настъпателни действия от страна на украинските сили".

На 29. август въоръжените сили най-накрая обявиха, че са

унищожили почти всички мостове в района на Херсон

благодарение на ракетните системи HIMARS.

"Останаха само пешеходни преходи. Руската армия се оказа откъсната от доставките на въоръжение и личен състав от територията на Крим", - пишат в оперативна група войски "Каховка". В допълнение към мостовете, армията редовно докладва за удари по други обекти: складове за боеприпаси, опорни пунктове, артилерийски концентрации и др. Такива съобщения се чуха от въоръжените сили дори в нощта преди началото на активното контранастъпление.

В същото време от окупираните територии от време на време идваха съобщения за убийства или покушения срещу окупаторите и колаборационистите. Още през пролетта те застреляха проруския блогър Валерий Кулешов и "общественика" Павел Шароградски, който според украинското разузнаване е помагал на врага с информация за патриоти, участници в АТО/ООС, техни роднини и служители на местната власт. Застрелян е и Павло Слободчиков, помощник на сътрудника на Володимир Салдо.

През юни беше взривен автомобилът на Евгений Соболев, началник на поправителната колония, който сътрудничи на окупаторите. Кремълските медии съобщават, че самият предател е останал жив, но е хоспитализиран. Месец по-късно бе взривена кола с двама служители на т. нар. "полиция". Окупаторите съобщиха за двама ранени, украинското разузнаване каза, че единият от тях е починал. Тези акции, според ГУР, са дело на съпротивата. Няколко пъти се появи информация, по-специално от руски пропагандисти, за опити за покушение срещу гаулайтера Владимир Салдо, когото нашествениците поставиха начело на региона. Руснаците дори писаха, че Салдо е в болница и в кома.

На 28. август в пристанището на Зализни бе убит предателят, бивш депутат Олексий Ковальов. Той стана "заместник-ръководител на руската администрация на Херсонска област по селското стопанство". Преди това колата му бе взривена през юни, но тогава Ковальов остана жив.

А ето как Британското разузнаване оценява перспективите за украинско контранастъпление на юг, като е взело предвид концентрацията на сили, които Русия е съсредоточила там. Британците отбелязват, че от сутринта на 29. август няколко бригади на украинските въоръжени сили са засилили артилерийския огън по участъците на фронта в Южна Украйна, а украинските високоточни удари с голям обсег са продължили да

възпрепятстват попълването на руските войски.

„Засега е невъзможно да се потвърди мащабът на украинските постижения“, се казва в прегледа. Въпреки това, разузнаването отбелязва, че от началото на август Русия полага значителни усилия за укрепване на силите си на западния бряг на Днепър близо до Херсон. „49-та общовойскова армия на Южния военен окръг (SVO) най-вероятно е била подсилена от компоненти на 35-та общовойскова армия на Източния военен окръг (SVO). Повечето части около Херсон вероятно са с недостатъчен персонал и разчитат на крехки линии за снабдяване чрез ферибот и понтонни мостове през Днепър. Тази интеграция на части за ПВО и ПВО показва значителна реорганизация на руските сили в Украйна", се казва в проучването.

Според британското разузнаване, има реалистична възможност руската армия да е пристъпила към рационализиране на няколко полунезависими оперативни командвания, които допринесоха за лошото ѝ представяне в началото на нахлуването.

„Ако Украйна успее да започне дългосрочни настъпателни операции, сплотеността на тази непроверена структура вероятно ще се превърне в ключов фактор за стабилността на руската отбрана на юг“, смята британското разузнаване.

Ето и реакцията на Белият дом. Координаторът по връзките с обществеността на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отбелязва, че независимо от размера, мащаба и обхвата на последното контранастъпление, украинците вече са засегнали военния потенциал на Русия.

„Тъй като руснаците трябваше да изтеглят ресурси от изток просто поради съобщенията, че украинците могат да атакуват на юг. И така те трябваше да изчерпят определени части... в определени райони в източната част на Донбас, за да отговорят на това, което ясно видяха като заплаха от контраофанзива“, каза Кърби.

Кърби подчерта също, че Русия "все още има проблеми с персонала" в Украйна и затова се опитва да разшири набирането на бойци в Русия, както и да убеди някои от своите наборници и договорни работници да служат по-дълго от установените срокове.

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n