Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Филм доказва оцеляването на Никола Гешев след 9. септември 1944

geshevГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Никола Гешев е наричан "най-добрият български полицай", който сме имали в държавата. Докато е бил шеф на „Политическата полиция”, отделение на Държавна сигурност до 1944 г., той е знаел поименно всички партизани и всички нелегални комунисти от нелегалната комунистическа партия, и два пъти е разбивал Централния комитет на партията. Завоювал е успехи, които трудно могат да се постигнат. Това

заяви Богдана Лазарова, режисьор и журналист, в интервю пред БГНЕС.

Лазарова разказа как се е появила идеята да създаде филма и какви трудности е срещнала по време на създаването на продукцията, след като почти всичко за Никола Гешев е унищожено. ”Аз знам повече от десет години факти за Гешев, но едва миналата година дойде редът да се заема с този филм. Не е лесно да правиш такова журналистическо разследване при почти пълна липса на документи”, каза Лазарова.

Това, с което е най-интересен полицаят и заради което Държавна сигурност 20 години го е търсила по целия свят и не го е открила, е списъкът с неговите агенти. Списъкът остава неизвестен и до днес. „Личните му агенти са около 196, и само той е знаел истинските им имена. За тези хора вървят само легенди, например че сред тях са били Тодор Живков, Трайчо Костов, Цола Драгойчева, Мирчо Спасов, дори съм чувала слух и за самия Григор Шопов – 30 години несменяем шеф на специалните служби в България.”, заяви Лазарова. Създателката на филма смята, че ако архива на Никола Гешев се появи в публичното пространство, това определено би променило историята на България. Лазарова е категорична, че Никола Гешев не е убит и тази версия е измислена от Държавна сигурност, за да може на спокойствие да го търси. „Много хора ще се изненадат от това, което съм открила. Оказва се, че той не е напускал страната”, твърди журналистката.

В двата филма, които ще бъдат излъчени по БНТ на 31 август и на 1 септември от 17 ч., зрителите ще видят къде е живял Гешев след 9. септември, какво е станало с него и кога е починал. "Аз съм открила гроба му. С него е живяла една жена, ще видите и какво е станало с нея след смъртта му”, посочи Лазарова.

Двата филма, които разказват за неразгаданата мистерия около живота и смъртта на Никола Гешев, се казват "Паяжината на Гешевъ" и "Загадката на Гешевъ". В продукцията има много възстановки, в които участват актьорите Георги Златарев и Жана Рашева, а в снимачния екип главни действащи лица са операторите Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова.

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n