Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руската въоръжена съпротива срещу Путин се обедини

rusqweГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Легион "Свобода на Русия", който се бие в редовете на ВСУ, и руската Национална републиканска армия (НРА) подписаха декларация за сътрудничество и план за създаване на общ политически център, който ще бъде ръководен от бившия зам.-председател на Държавната дума на Руската федерация - Иля Пономарев. Това съобщи агенция Укринформ. За легиона декларацията е подписана от боец ​​с позивна

„Цезар”, а бойците от НРА, действащи на територията на Руската федерация, са упълномощили Пономарев да направи това. Руският доброволчески корпус (РДК) планира да подпише този документ по-късно.

„Всички наши части, всичките ни действия, които водим от началото на войната, бяха насочени към едно – този режим (в Руската федерация – бел.ред.) да падне, империята да умре, Украйна да победи, и тази война трябва да приключи. И това е нашата обща цел", каза Пономарев.

"И сега разбираме, че трябва да направим следващата стъпка. Виждаме колко недоразумения, изненада и въпроси предизвиква фактът, че се оказва, че има руснаци, които се бият рамо до рамо с украинците, които водят въоръжени съпротива и сме решени да вървим докрай. И затова разбираме, че трябва да създадем някакво политическо представителство, някакъв общ център, който да обяснява нашите цели, да показва, да разказва, да общува както с държавните органи, така и с журналистите", каза политикът.

На свой ред боецът ​​от легион „Свобода на Русия“ с позивна „Цезар“ заяви: „Ние сме много благодарни на украинския народ, на командването на въоръжените сили на Украйна и президента Зеленски, че ни дадоха възможност да измием срама, с който се покри руският народ, с оръжие в ръце. За нас е голяма чест да застанем рамо до рамо с украинците."

Подписаната декларация определя принципите на дейността на руската опозиция, която води война срещу режима на руския президент Владимир Путин от двете страни на фронта. По-специално, подписалите планират да провеждат обща информационна политика, обяснявайки своите цели и задачи на руското общество, провеждайки кампания сред противниците на путинизма. По време на събитието беше обявена и единна символика на въоръжената антипутинска съпротива. Подписалите се, запазвайки символиката на всяка своите подразделения, приемат бяло-синьо-бялото знаме като символ на съвместната борба.

Легион „Свобода на Русия“ бе създаден през март 2022 г. и включва основно руснаци. В неговите редици се бие и бившият вицепрезидент на Газпромбанк Игор Волобуев. На 21. август Иля Пономарев заяви, че така наречената Национална републиканска армия е поела отговорността за убийството на дъщерята на „идеолога на Путин“ Александър Дугин, Даря. Той също така прочете манифест на НРА, в който се заявява, че "Путин ще бъде свален и унищожен".

И още новини – според анализ на руското опозиционно издание The Insider до края на годината снарядите, артилерията и бронираната техника в Руската федерация почти ще свършат. „Половин година война за Русия доведе не само до колосални невъзстановими загуби в живата сила, но и до огромен разход на оръжия и военна техника: вече има много малко управляеми ракети, снарядите за артилерия и бронирани превозни средства ще бъдат изчерпани до края на годината, а състоянието на военната авиация не позволява провеждането на пълномащабна въздушна кампания. Поради санкциите Русия не може да продължи пълноценно промишлено производство на оръжия и да попълни запасите от оръжия, които бързо се изчерпват“.

Според анализа на изданието, през шестте месеца на агресия срещу Украйна Русия е изразходила най-малко 7 милиона снаряда, без да се вземат предвид загубите на фронтови складове в резултат на украинските удари.

„Ако интензивността на войната остане на сегашното си ниво, Москва ще се изправи пред реален недостиг на снаряди до края на 2022 г. и ще бъде принудена да намали използването на артилерия, за да спести пари“, се казва в текста. Журналистите отбелязват и проблема с износването на цевите. Докато установките на ракетните системи с многократно изстрелване при правилна поддръжка имат дълъг експлоатационен живот, това не важи за нарезните артилерийски оръдия, както и за танковите оръдия, чиито цеви се износват много по-бързо. Според изданието, до края на 2022 г. износването на самата артилерия ще доведе до рязко намаляване на нейната ефективност. В същото време, според The ​​Insider, "нещата изобщо не вървят гладко" в производството на артилерийски системи и боеприпаси.

„Откъснати от доставките на западно оборудване, резервни части и материали и в същото време ограничени по отношение на човешкия капитал и производителността на труда, руските производители на артилерия и боеприпаси неизбежно ще се сблъскат в обозримо бъдеще не толкова със стагнация, колкото съкращения на производството“, се казва в текста. В Руската федерация също има нарастващ недостиг на ракети с голям обсег. Русия обаче маскира нарастващия недостиг на такива ракети, като обстрелва украински градове с далекобойна ракетна артилерия и използва системи за противовъздушна отбрана/ПРО С-300/С-400 за поразяване на наземни цели.

Споменава се и възможен недостиг на бронирани машини. „Дори като се вземе предвид доставката на сравнително свежи, макар и не нови, бронирани машини от военни части и бази за съхранение, лъвският дял от тях, при поддържане на висока интензивност на военните действия, до края на 2022 г. ще трябва да отиде на ремонт, при условие, че не бъде унищожен“, пише вестникът. Отбелязва се, че ситуацията в авиацията "на пръв поглед изглежда по-добре", но като се вземат предвид загубите и повредите, Русия държи само около 400 бойни самолета от различни типове и около 360 хеликоптера близо до границите на Украйна, и не всички от тях са атакуващи.

„Но Русия не успя да проведе пълномащабна въздушна кампания от самото начало на войната, а сега нейните възможности за такава кампания още повече намаляват“, се казва в статията.

 

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n