Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Психиатърът проф. Джеймс Фалън посочва как да се предотврати ядрената война

puirutБорис ЦЕЙТЛИН

След шест месеца война руската агресия срещу Украйна наближава повратна точка, украинските власти обявиха контранастъпление на въоръжените сили на Украйна и нанесоха удари от HIMARS по критични цели на руските окупационни сили. Експертите говорят за нарастващата заплаха от ядрена ескалация: ако Украйна наистина успее да обърне хода на военните действия и Кремъл е изправен пред реална опасност да загуби

не само Херсон, но и Крим, ще бъде ли Путин готов да използва ядрено оръжие? В тази връзка особено актуален става въпросът за психичното здраве на руския диктатор.

Джеймс Фалън, американски невролог и професор по психиатрия и човешко поведение в Калифорнийския университет, който специализира в психопатични разстройства на личността, не се съмнява, че Путин е типичен психопат и губи контрол над себе си. Професорът е сигурен, че в такава ситуация той е изключително опасен и напълно способен да използва ядрено оръжие. Съветът му към Запада е да не проявява слабост, но и да не прави резки ходове.

Диагнозата на Путин, според психиатъра

"От няколко години следя действията на Владимир Путин, опитвайки се да проуча и пресъздам хода на мислите му за взетите решения. Успях да общувам с бившите ръководители на Украйна, както и с представители на ръководството на Русия, Чечня, Беларус и Германия, и прочетох всичко, което можах да намеря за неговото възпитание и развитие. Не можете просто да видите някого по телевизията и да кажете „това е психопат“. Но според мен, Путин наистина имаше важни предпоставки за развитието на така наречените личностни разстройства нот клъстер Б - най-опасните, включително психопатия и нарцистично разстройство на личността.

Какво е психопатия? Използвам определението за психопатия, предложено от американския психиатър Хърви Клекли, който през 1941 г. в книгата си „Маската на здравия разум“ описва психопата като човек, който изглежда нормален и прави всичко, за да поддържа тази илюзия, но ако погледнете в основата, най-дълбоките черти на всички психопати е ниска емоционална емпатия. Те са манипулатори, егоисти, агресори в най-висока степен. Искат да изглеждат безстрашни, не изпитват съжаление, угризения или вина. Проявяват безчувственост и поставят себе си над всичко.

Психопатите се делят на първични и вторични. Те имат сходно токсично поведение, но причините и биологичната основа на тези две психиатрични разстройства са различни. Личността на първичния психопат се залага от раждането до две или три години. Това се случва чрез генетичен процес, наречен „епигенетично маркиране“: регулацията на ключови гени се променя почти необратимо от травма и излагане на хормони на стреса (особено кортизол) върху генетичните регулатори на гените на стреса и следователно хормоните във фронталните и темпоралните лобове на мозъка. Вторичният психопат (известен още като социопат) има по-слабо генетично предразположение към това разстройство и промените, причинени от емоционално, физическо, сексуално насилие или тормоз, са частично обратими за него. Има голяма разлика в поведението на първичните и вторичните психопати (социопати). Например социопатът разбира неморалността на действията си, но не може да спре, а психопатът е убеден, че постъпва правилно. Той вярва, че е прав. Това е съществена личностна черта на истински първичен психопат: той никога не се съмнява, че постъпва правилно. Това не е преструвка и не е опит на нормален човек да оправдае злодеянието си. Към този тип психопати според мен принадлежи и Владимир Путин.

Както е типично за всички „хищнически“ разстройства на личността от клъстер Б, психопатите, подобно на училищните хулигани, винаги търсят слабостта у своите жертви. Те майсторски отгатват мислите на човек или група хора, които са избрали за обект на своята агресия. Психопатите са вид вътрешновидови хищници, чиято плячка са други хора. Като всеки агресор и те са провокирани от слабост. Основната дарба на психопатите е да разчитат емоциите и поривите на другите хора на фона на невъзможността да ги изпитат. С други думи, „емоционалната емпатия“ не е достъпна за тях. Обратно, тяхната „когнитивна емпатия“ е в най-добрия си вид. Те разбират чувствата, страховете, стимулите и желанията на другите хора.

Психопатите разбират как се чувствате. Вглеждането в главите на другите хора е основата на тяхното съществуване. Нормалният човек с тази способност е по-склонен да се опита да помогне на някой, който е под стрес, а психопатът ще се възползва от слабостта и изолацията на друг, за да удари в точния момент. Ключовият метод на Путин е да попречи на опонентите си да станат по-силни. Ударете в момента на най-голямата им слабост. Самодисциплинираните психопати имат търпението да чакат месеци, години, дори 10 години, докато жертвата им покаже уязвимост.

Путин притежава всички качества, които го правят не само психопат според Клекли, но и злокачествен нарцисист. Освен това има черти на садист, съдейки по поведението му напоследък. Не се знае колко силно изразен, но е достатъчен, за да го поставим в "тъмната триада". Нивото на интелигентност обаче ви позволява да изглеждате нормални.

Травмата на Путин

В допълнение към трудното детство, в живота на Путин има няколко травми, една от които е очевидна - разпадането на Съветския съюз, което доведе, наред с други неща, до създаването на модерна независима Украйна. Беше като травмата на младия Хитлер, когато той повярва, че Германия е била предадена от първите лидери на Ваймарската република през 1918 г. в края на Първата световна война. Тогава, през 2011 г., Путин стана свидетел на мъчителната смърт на либийския диктатор Кадафи, което не можеше да не разтревожи най-дълбокия му страх от насилствена смяна на режима. Всичко имплицитно се разкри през последните няколко години и особено ярко през последните няколко седмици до 24 февруари. Путин, подобно на Хитлер, разкри истинската си същност и стана ясно, че се държи точно като психопат, а не като социопат и определено не като обикновен човек с лоши наклонности.

Едно от ключовите събития за формирането на психопатията на Путин е разпадането на Съветския съюз

Философът Жозеф де Местр отбелязва, че почти всички диктатори (десни или леви, или дори религиозни) обичат да гледат в миналото, за да намерят оправдание за своите действия. Ключовият елемент тук е обръщението към древната, малко проучена и сложна история на техния митичен народ и колкото по-стара, толкова по-добре. Путин също търси връзка с модерните времена в далечни времена: в края на краищата можете да завлечете варягите, балтийските държави, всякакви територии до Донбас, спомнете си Киевска Рус, която контролираше всички речни системи от Балтийско море до Крим и са водили търговия покрай тях. Тези препратки към митологизираното минало станаха основното оправдание за „реконкиста“ на Крим и Донбас.

Замъглен ум

В поведението на Путин се виждат черти на сериозно помътняване на разума. Безсмислено е да гадаем какво точно ги е довело, може да е всичко - от третичен сифилис и тумор до невродегенеративни заболявания, но съдейки по факта, че Путин е преминал от помпозен нарцисизъм към параноя, към открито враждебно, натрапчиво, неуравновесено поведение, някои дегенеративните процеси в неговия мозък, например в долната част на префронталната кора и в предната част на темпоралния лоб, вероятно вече са в ход. Путин никога не е бил импулсивен, но сега непроницаемото покер лице на агент на КГБ е нещо от миналото. Настъпили са дълбоки промени и хипотезата за невродегенеративното заболяване се вписва в картината.

Илюзията за рационалност на действията

Попитайте терорист или сталинист, те имат обосновка за всичко. Каквото и да правят, всичко се прави рационално, оправдано и за добро. Същото е и с психопатите. Това се нарича „екстернализиране на вината“: те обвиняват другите за всички свои грешки. И наистина вярват, че имат право да решават съдбата на хората. И ако хората не отговарят на техните стандарти - например, врагът на бойното поле показва слабост или някой човек се задушава в тяхно присъствие, те показват пълно неуважение. Това правят агресорите и психопатите, както и диктаторите с черти на социопатия и психопатия. За Путин това поведение е рационално.

Няма единна дефиниция на моралните стандарти, към която мнозинството да се придържа. Имало е и времена, цели векове на френския хуманизъм, след това Просвещението, когато се е смятало, че образованието решава всичко, че човек по рождение е tabula rasa, чист лист. Последното десетилетие и половина поведенчески и генетични изследвания в областта на невропсихологията опровергават тази концепция. Повечето основни черти на личността са генетично определени, но значителни промени в експресията на тези гени, гените на чувствителността, могат да настъпят поради епигенетични процеси, протичащи в ранна възраст. Например, ако детето е останало без родители и е подложено на насилие от раждането си до две-три години. Такова преживяване може да послужи като епигенетичен тригер за това да станеш психопат. А психопатите живеят в свой собствен свят, където вярват в правилността на всички свои действия. Безполезно е да привеждат морала като аргумент. Те развиват собствена представа за доброто, която може да бъде много различна от общоприетите морални стандарти.

Психопатите живеят в свой собствен свят, където вярват в правилността на всички свои действия, безполезно е да цитирате морала като аргумент

Що се отнася до рационалността: той беше спокоен, студен и пресметлив. Това беше неговият публичен образ през всичките 20 години. Но сега става ясно, че той не се владее напълно, което означава, че наистина е изключително опасен. Преди това неговите решения можеха да бъдат предвидени, защото той най-често следваше избрания предвидим курс. Сега виждаме, че той все повече губи своята адекватност: той надценява силата си и може да предприеме крайни мерки - например по отношение на онези, които го отхвърлят. Осъзнавайки, че украинците нямат намерение да се предават, той може да се почувства в задънена улица. Всички психопати и агресори са загубени, ако срещнат решителна съпротива. Често бягат, но Путин няма къде да избяга. Той ще се чувства притиснат в ъгъла, докато Украйна се съпротивлява. Смяташе, че всичко може да му се размине, а това е типична заблуда на агресори и психопати.

Изражението на лицето на Путин също говори за провалите на Путин. На него можете да прочетете целия гняв и ярост, които изпитва. Ние вече не сме хладнокръвният и красноречив доминиращ нарцисист, който напълно контролира себе си. Сега той прилича повече на диво животно в клетка. Но това само го направи още по-опасен. В края на краищата, по-рано той поне поддържаше образ, който предполагаше самообладание.

Хитлер с ядрена бомба

Путин мисли като Хитлер, освен това има и ядрено оръжие. Сега той е изключително опасен. При такива обстоятелства някой разумен и решителен генерал може да поеме контрол над ситуацията, както се опитаха да направят в нацистка Германия. Не знаем със сигурност дали около него ще има хора, които да махнат пръста му от бутона.

Психопатите не са луди, нямат психози, но нямат и граници. Готови са на всичко, за да постигнат своето. Сега въпросът стои така: „Отприщването на ядрена война е стъпка, неприемлива за всички. Какви са алтернативите?" Алтернативата, която той вече използва в момента, са термобаричните бомби. Използването им е допустимо за унищожаване на военни бункери някъде в пустинята, но бомбардирането на градове с тях за унищожаване на населението е военно престъпление. Така той охотно предприема мерки, които целият свят смята за нарушение на законите и обичаите на войната. Можем да кажем, че той е на една крачка преди използването на тактически ядрени оръжия.

Хората с психопатия имат едно общо нещо: те могат да се справят с много проблеми, но след като стресът стане твърде силен или твърде дълъг, ако в крайна сметка бъдат притиснати в ъгъла, те губят контрол над себе си. Невъзможно е да се предвиди кога той ще достигне този момент. Но когато това се случи, той или ще избяга, или ще иска да разруши всичко и да отиде до края.

Мисля, че той разбира тежките последици за себе си и затова е доста изолиран. Просто изглежда като ирационално поведение, но в действителност той просто тества границите, капка по капка, като всеки хулиган, който тества някого за слабост. Казват, нека опитаме, но ако не се получи, ще се отдръпнем и ще кажем: „О, не, ние искахме само Донбас“.

Натиск, но не прекалено силен

Психопатите и социопатите биват два вида: сприхави и харизматични. Путин е явен харизматичен психопат, преимуществено. Той не е от хората, които открито показват гнева си. Такива хищници търсят улики, търсят слабост в жертвите, но ако им дадете уверен отпор, те се оттеглят. Притиснатият в ъгъла психопат обаче ще започне да се защитава по всички възможни начини. И ако го натиснете твърде силно, той ще избухне.

Например, веднага след провала на атаката срещу Киев, той все повече приличаше на избухлив психопат: той показа повишената бдителност на хищник, по-скоро готов да скочи, отколкото да се опитва да скрие намеренията си. В този случай всяко действие на жертвата ще доведе до реакция.

Но при постепенен и постоянен натиск върху Путин той със сигурност ще сгреши. Това е най-добрата тактика в борбата с психопатите. Трябва да поддържате натиск, без да правите резки движения. Това е особено важно, за да го победим, без да предизвикаме ядрена война. За да не каже: „Защо ни трябва свят, в който няма Русия?“. Като Хитлер, който през последните дни, според някои сведения, нарече целия германски народ недостоен за живот поради поражението.

С Путин може да излезе същата история. Засега Украйна се съпротивлява, печели време и вдъхва увереност, че войната може да бъде спряна. Сега предприемането на драстични, радикални мерки не е най-добрият изход. Не бих избил земята изпод краката му. Дори ако такъв удар в крайна сметка обезвреди психопата, в момента той е готов да ви убие. Путин очаква погрешен ход от Украйна, който в очите на повечето руснаци ще му даде право на всякакъв отговор. Но трябва да е нещо по-сериозно от ракетна атака срещу система за ПВО на 12 км от украинската граница. Ако ракети, насочени към Русия, ударят руски ракетни системи и подобни военни съоръжения, това е едно, но по-опустошителни удари могат да дадат причина за това. Трябва му или масиран удар от Украйна по населено място в Русия, или някаква по-голяма цел.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова Украйна получава повече западни оръжия и технологии, толкова по-слаба е подкрепата за самия Путин. Продължителният натиск ще създаде прозорец на възможност, период, в който другите участници в процеса могат да му кажат, че това не е начинът. Например, това могат да бъдат генерали от вътрешния кръг. Това ще отнеме месеци на борба.

Въз основа на познанията ми по военна психология смятам, че си струва да покажем на Путин, че Западът няма да се спре пред нищо. Трябва да се изгради силен и разумен съюз, който да носи следното послание към Путин: „Вие ни тласкате към точката, в която можем да ви изтрием от лицето на земята. Не искаме да го правим, но можем."

 

------------------------------------------

Предишната публикация на този анализ е в рускоезичното издание The Insider

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n