Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украинската армия освободи ключовото село Високополе, Херсонска област

visokoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинската армия вече е на 30 километра от Херсон. Контраофанзивата напредва в две посоки към града - от запад и от север. В първото направление украинските сили са достигнали подстъпите към Киселивка. На север днес те са превзели село Високополе, край което попаднаха в чувал около 2000 мужици. Това съобщи първият заместник-председател на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски в своя канал в Телеграм. 

„Високополе е Украйна”, обяви Соболевски, цитиран от „Укринформ”. Руските сили окупираха селището през март. Сега украински войници издигнаха флага на Украйна над сградата на местната болница. Руската 98-а въздушно-десантна дивизия е отблъсната към Архангелск, на няколко километра на юг.

Преди това редица украински и руски телеграм канали съобщиха за освобождаването на Високополе, но нямаше официална информация за това. По-специално, бившият лидер на терористичната организация ДНР Игор Гиркин (Стрелков) нарече освобождаването на Високополе от украинските сили „чувствителен тактически провал“ за руснаците. Във вечерната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна не се съобщава за освобождаването на Високополе.

Днес президентът Володимир Зеленски проведе трето заседание на щаба на върховния главнокомандващ за една седмица. „Няма да давам подробности, но украинските знамена се връщат там, където трябва да бъдат по право“, каза той след срещата.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n