Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руски полк се разбунтува, солдатите отказаха да воюват

benhГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Оперативното командване "Юг" съобщи за бунт на руски военни от 127. полк на 1. армейски корпус, отказали да участват във военните действия в Украйна. „Регистриран е бунт на военнослужещи от 127. полк на 1. армейски корпус /попълнен предимно с насилствено мобилизирани жители на т. нар. „Донецка народна република“/ на окупационните сили под формата на колективен отказ от участие във военните действия. Една от причините е незадоволителното всестранно осигуряване: личният състав на предната линия остана дори без вода. Специалните служби на окупационните войски взеха мерки срещу бунтовниците, те бяха изведени от позициите им“. Това съобщиха от украинското командване.

И още - бившият командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжис смята, че не бива да се изключва възможността за "деимпериализация" на Русия. „Мисля, че американските военни в този конфликт трябва да включват „деимпериализацията“ на Русия. Струва ми се, че виждаме началото на края на Руската федерация в сегашния ѝ вид. Трябва да сме подготвени за това... ние не бяхме готови за разпадането на СССР“.

Ходжис е убеден, че ако Владимир Путин не приеме поражението на армията си във войната, тогава той ще има по-лоша преговорна позиция и Украйна ще може да поиска освобождаването на Крим и Донбас.

Междувременно, Зеленски обяви освобождаването на 3 населени пункта. „Искам да благодаря днес на войниците от 63. батальон на 103. бригада на териториалната отбрана, които осигуриха резултата в Донецка област. Селището беше освободено. 54. бригада по направлението Лисичанск-Северск също направи добри стъпки, придвижи се напред, зае определени височини. Искам да спомена и 42. отделен мотопехотен батальон. Благодарение на неговите героични действия бяха освободени две населени места в южната част на страната ни.“ Това обяви на пресконференция украинският президент. „Окупаторите вече бягат от Крим. И правилно постъпват“, каза още Зеленски.

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n