Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ако Турция нападне Гърция, Москва ще използва повода, за да завладее Проливите

turdeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След размяната на взаимни обвинения и наглата заплаха на Ердоган към Гърция, че „турците могат да дойдат внезапно през нощта", можем да очакваме всякакви изненади. Усещането за сила и безнаказаност, обаче, със сигурност могат да изиграят много лоша шега на Анкара и на кандидат-султана. Вижте Путин и неговата украинска авантюра и не питайте „защо“! „Турция се опитва да върне

часовника на историята назад и да възроди Османската империя“, заяви днес гръцкият външен министър Никос Дендиас след разговори с френския външен министър Катрин Колона в Атина.

"Напълно споделям позицията, която изразихте пред турския ни колега, че не трябва да има ескалация и засилване на реториката. Но се появяват карти, на които гръцките острови са обозначени като турски. Турската страна твърди, че тези острови са под гръцка окупация. През цялото време се твърди, а съвсем наскоро, докато мисля, че все още бяхте в Турция, че "те могат да дойдат внезапно през нощта", т.е. да нахлуят на тези острови", каза още гръцкият външен министър.

Той обвини Турция, че ежедневно нарушава гръцкия национален суверенитет. Според него, само през тази година са извършени 6100 нарушения на националното въздушно пространство, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушения на териториалните води на Гърция.

Със своите военни нахлувания на териториите на Ирак и Сирия, Ердоган вече показа, че не обича да се замисля много-много. Окупацията на Северен Кипър през 1974 година също ни кара да очакваме нащрек действията на Анкара. Много вероятно е 8-кратно по-голямата Турция да се изкуши „да даде урок“ на западната си съседка. И това ще бъде краят на турската държавност. Путин най-вероятно ще използва сгодния случай – първо, да се измъкне „с чест“ от украинското тресавище, където се сблъска с решителната съпротива на Западния свят. И второ – влизайки в благородната роля на защитник на нападнатата Гърция, Москва най-после ще се опита да сбъдне многовековната си мечта да сложи ръка на Проливите, за да има свободен излаз към топлите морета. Но по-голямата беда за турците ще се окаже не руското нападение в гръб. А по-скоро отказът на турските съюзници от НАТО да приложат прословутия член 5. Просто защото турските тарикатлъци са омръзнали до болка на всички. Спомнете си каприза на Ердоган да купи руските системи С-400, заради които се скара със САЩ и Вашингтон елиминира турците от сделката за изтребителите F-35. Франция също е на нож с Анкара, която пренебрегва атлантическата солидарност.

Така че, нека да останем на полу-съединител – назряват главоломни събития, след които светът няма да бъде същият!

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n