Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Окупаторите бягат панически с откраднати велосипеди. Руските попълнения са от 55-60-годишни „новобранци“

edcrdsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинските разузнавачи съобщават, че в резултат на контранастъплението на украинските защитници в няколко посоки нашествениците търсят начин да избягат, обаждат се на съпругите си и молят руското министерство на отбраната да ги изведе от Украйна. „237-ми гвардейски десантно-щурмови полк на Руската федерация прекрати съществуването си поради смъртта или раняването на всички

военнослужещи. Значителна част от оцелелите са в изключително тежко състояние“. Това съобщиха от ГУР на ВСУ. Отбелязва се, че контраофанзивата на украинските защитници кара окупаторите да искат помощ от Червения кръст и да бягат с откраднати велосипеди. По-специално, руснаците от 202-ри отделен мотострелкови полк, разположен в района на Харков, се оттеглиха от позициите си и се укриха в най-близкия горски пояс. Поделението е останало без командири и свързочници. Обаждат се на близките си с молба да се свържат с командването и да разберат къде да отидат. Някои молят съпругите си да се свържат с горещите линии на руското министерство на отбраната и Червения кръст с искане да ги изтеглят от територията на Украйна.

Окупаторите се опитаха да се съпротивляват на настъплението в Харковско направление, като обстрелваха позициите на Въоръжените сили на Украйна от танкове и тежката огнеметна система „Сонцепек“. Те обаче са претърпели сериозни загуби, напуснали са позициите си и са се оттеглили на малки групи. Нашествениците се оплакват от мощното настъпление на въоръжените сили на Украйна, липсата на боеприпаси и техника. Поради липса на логистика отстъплението е неорганизирано. За напускане на бойни позиции се използват велосипеди и скутери, крадени от местното население. Много войници бягат пеша. В Днепропетровско направление противникът се опитва да задържи позициите си. Недоволството от новите подкрепления обаче расте - повечето „новобранци“ са на възраст 55 - 60 години. За да задържат позициите в Херсонска област, окупаторите докараха „свежи“ войници от територията на Руската федерация. Въпреки това новите попълнения категорично отказват да участва в настъпателни бойни действия.

В околностите на село Бабенковка Вторая в Херсонска област нашествениците използваха хеликоптери за издирването на дезертьори и връщането им на бойни позиции. Поради значителните загуби и нежелание за бой морално-психологическото състояние в окупационните части значително се влошава и броят на дезертьорите нараства. Генералният щаб съобщава още, че през Каланчак в посока към временно окупирания Крим е имало интензивно движение на руски войници без оръжие с автобуси.

В същото време в руските пропагандни медии се разпространява информация, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е фалшива „пиар акция“. Кремълската пропаганда се опитва да убеди гражданите си, че всички съобщения за контраофанзива са „демонстрационен спектакъл“ за Европа и цивилизования свят. И че всички предоставени западни оръжия и военна техника са били продадени на неизвестни купувачи.

Според шефката на украинския армейски пресцентър Наталия Гуменюк, руските военни на южния фронт масово пишат рапорти за отзоваване, вдигат бунтове и интензивно попълват обменния фонд с военнопленници на Украйна. "Попълването на обменния фонд продължава доста интензивно, в сравнение с предходните дни", обяви Гуменюк в тв-ефир.

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n