Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украинците са овладели летището на Донецк. Приближен на Путин търси за помощ ЦРУ

kolosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министерството на отбраната на Русия обяви снощи, че изтегля силите си от два региона в Харковска област, където украинска контраофанзива отбеляза значителен напредък през последната седмица, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че войските ще бъдат прегрупирани и прехвърлени от региона на Балаклия и Изюм към Донецка област. Изюм

беше основна база на руските сили в региона на Харков. Конашенков каза, че този ход се предприема, “за да бъдат постигнати заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас”. Твърдението, че силите се изтеглят, за да се концентрират върху Донецк, е сходно с оправданието, което Русия даде за изтеглянето на силите си от региона на Киев по-рано тази година, отбелязва АП.

Междувременно лидерът на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин каза в свое съобщение в “Телеграм”, че ситуацията в Донецк е трудна, съобщи Франс прес. Според непотвърдена информация, украинците вече са овладели летището на Донецк.

Още в средата на август човек от близкото обкръжение на Путин се е свързал с американските специални служби, за да поиска помощ за свалянето на самозабравилия се тиранин. Според него, в Кремъл цари паника.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников не се наема да прогнозира датата на края на войната, но същевременно е убеден, че след още няколко, дори малки победи на въоръжените сили на Украйна на фронта, руснаците ще започнат да бягат.

„Убеден съм, че руските войски ще бягат, и те ще бягат, повярвайте ми, защото днес ние им разрушаваме веригите за доставки, складове и т.н. И възниква въпросът: Какво ще правят руснаците, къде ще отидат? А моралът... ще бъде като лавина, една защитна линия ще се разклати и ще падне“, заяви министърът в ефир. Според Резников, украинците вече са видели как нашествениците са избягали от Киевска, Черниговска и Сумска области, когато защитниците са започнали да ги изтласкват оттам. Той добави, че Русия няма с какво да храни войниците, да зарежда резервоари, защото въоръжените сили на Украйна прекъсват веригите им за доставки. И сега, с използването на високоточна артилерия и оборудване, има голям шанс „тази лавина (бягството на нашествениците – бел. ред.) да тръгне още по-бързо“.

Според Резников причините за това са няколко. Руснаците вярваха, че ще превземат Украйна за няколко дни, че ще бъдат посрещнати с цветя, но започнаха да ги убиват тук. Окупаторите нямат морални основания, за какво да се борят, докато украинците знаят, че защитават своята страна, своето семейство и своята земя, украинците нямат друг избор, освен да оцелеят като нация, народ и държава.

 

-------------------------

Снимката, която виждате, е дело на защитника на Мариупол – Дмитро /Орест/ Козацки. Неговите фотографии от "Азовсталь" бяха отличени с първа премия на няколко световни фотоконкурса, последният е парижкият The Prix de la Photographie.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n