Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руснаците търсят връзка с ВСУ, за да се предадат

pdkrijfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов съобщи, че в някои участъци на фронта защитниците на Украйна са достигнали държавната граница с Русия. „Нашите военни продължават операцията по освобождаването на Харковска област от руските нашественици. Врагът бързо изоставя позициите си и бяга навътре в окупираните територии или на територията на

Руската федерация.“ Това твърди Синегубов. В деокупираните територии ще бъде доставена първа помощ – 11 000 хранителни комплекта и още толкова хигиенни комплекти. Разбира се, стоки за деца: храни, памперси, детски хигиенни продукти. Това е необходимо незабавно. Анализатори от американския Институт за изучаване на войната (ISW) потвърждават, че украинските войски са нанесли голямо оперативно поражение на Русия, като са си върнали почти цялата Харковска област в бързо контранастъпление.

Междувременно, Службата за сигурност на Украйна показа пленено руско оръжие в освободения град Изюм, Харковска област. Контраофанзивата в района на Харков продължава, според многобройни военни доклади врагът бяга, оставяйки цели арсенали боеприпаси.

Има данни, че руските подразделения в Харковска област търсят начини да се свържат с украинските части, за да договорят как да предадат оръжията си, съобщиха от оперативното командване "Юг".

„Ние продължаваме да напредваме и това движение е доста убедително. То оказва влияние не само върху географското изместване на вражеските позиции, но и психологически. Разбитите руски части търсят начини да се свържат с нашите части, за да проведат така наречените преговори относно възможността за предаване на оръжието и поставяне под егидата на международното хуманитарно право.“ Това съобщи ръководителят на пресцентъра на силите за сигурност и отбрана на ОК "Юг" Наталия Гуменюк в ефира на телевизионния канал Espreso.

А ето и разказа на едно 20-годишно руско войниче, попаднало в плен. Гранатометчикът, който от март е в Чугуевски район на Харковска област, разказва как контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е деморализирало руските войски. Нашествениците били изоставени от своите командири и на практика са били "изгорени" от тежкия обстрел на украински защитници. Войникът признава, че е имал късмета да оцелее, защото се е предал навреме. Препоръчва да направите това и другите военни на Руската федерация. Той се обръща и към родителите на руски войници с призив да не пускат децата си на война.

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n