Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

6000 кв. км украински територии вече са освободени

kuysГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинските войски вчера разшириха превзетата от тях територия, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници в рамките на светкавичното си настъпление, което принуди Москва бързо да изтегли силите си, предаде Асошиейтед прес. Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават,

тъй като “разбират безнадеждността на положението си”. Съветник на украинския президент заяви, че военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени. Ето защо вчера украинският посланик у нас спешно посети Министерството на отбраната, за да потърси вариант за настаняването на пленените орки у нас. От нашето учреждение са предложили да ги настанят в освобождаващите се хотели по морето.

Споко, майтап бе, Уили!  :)   А на румения Уили искаме да припомним неговите думи от началото на руската инвазия: „Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно може да спечели мира.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в столицата на Полша - Варшава, където участва в Среща на върха във формат Б9 и виртуална среща на лидерите на държавите членки на НАТО. Който пита – изказване на натовски генерал. В същия дух бяха и изказванията на Каракачанов и други руски матрьошки.

Продължаваме със сериозните новини от фронта. Украинските военни заявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е поне два пъти по-голяма от тази на Лондон.

След месеци на слабо забележим напредък, новата динамика повдигна украинския морал и провокира в Русия редки публични критики към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.

“В някои райони на фронта нашите защитници достигнаха държавната граница с Руската федерация”, заяви Олег Синегубов, губернатор на Харковска област. Руското министерство на отбраната призна за неуспеха, като през уикенда заяви, че войските му ще бъдат изтеглени от два района в тази област, за да се прегрупират в източната Донецка област.

Във вечерното си обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от началото на септември силите му са освободили повече от 6000 квадратни километра в източната и южната част на страната.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n