Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

1. Атакувай вражеските спиртоварни 2. Накарай врага да не може да спи от страх

vodeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ех, Зеленски! Младостта не е порок, но липсата на опит определено е минус. Надяваме се твоите съветници да четат нашия портал и да изпълните детайлно нашата рецепта. Ето как се печели война в няколко лесни стъпки. Първо – какви са тези приказки, че ще воювате, докато стигнете до старите украински граници?! Докато говориш така, руснаците наистина ще са убедени, че става въпрос за „специална военна

операция“, през девет земи в десета, вдън горите тилилейски, за която могат да гледат по телевизора, докато си пият водката. И да не ги е еня за нищо! Напротив – говори им всеки ден по 10 пъти, че на практика няма какво да те спре да минеш през Белгородска област и да стигнеш като на парад до Останкино! А атомните бомби руснаците могат да ги използват, за да си копаят външни тоалетни на село…

Второ, нека украински диверсионни групи да атакуват 100 основни спиртоварни на територията на РФ. Като останат без водка всички оскотели мужици ще тръгнат с ножове и вили към Кремъл, за да поискат сметка от цар Салтан – ето ти я втората ВОСР /Водчена Октомврийска Социално-абстинентна Революция/. Освен този народен бунт, спирането на доставките от твърд алкохол към фронта в Украйна ще доведе до бърза деморализация и тотален погром на окупационните руски части.

Ако не си спомняте как СССР спечели войната срещу Хитлер, да ви припомним: С американско оръжие и по 200 грама водка преди бой!

 

 

------------------------

„О введении водки на снабжение в действующей Красной Армии“

Не само в Русия са склонни да винят за руското национално пиянство „наркомските 100 грама“, които по нареждане на Сталин започват да се раздават в началото на Великата отечествена война. Дажбата алкохол се е превърнала в синоним на една от „традициите“, помогнали на Червената армия в битката с „немско-фашистките окупатори“. Дали са имали повдигащ бойния дух ефект или напротив, са правели войниците по-небоеспосбни, ще се спори винаги. Всяка от страните има своите доводи, още повече, че от древни времена се е практикувало преди влизането в бой войските да „повдигат“ бойния си дух било с алкохол, било с други видове опиати.

На 22 август 1941 година Йосиф Висарионович подписва постановление на Държавния комитет по отбраната, маркирано с гриф „секретно“. Ето какво гласи постановлението с номер ГКО-562с „О введении водки на снабжение в действующей Красной Армии“:

„Установить, начиная с 1 сентября 1941 года, выдачу 40° водки в количестве 100 граммов в день на человека красноармейцу и начальствующему составу войск первой линии действующей армии.

Председатель Государственного Комитета Обороны И. Сталин“

Оттук тръгват легендарните руски „100 грама“. 3 дни по-късно е издадена заповед, с която точно се разписва кому се полага въпросната дажба. Водка има само за водещите бойни действия на фронтовата линия червеноармейци. По 100 грама дневно се полагат и на военните пилоти и обслужващият самолетите наземен персонал. Всеки месец между 43 и 46 железопътни цистерни доставят водката до подразделенията, които се бият на фронта.

Когато през 1942 година обстановката по бойните линии се усложнява, от Държавния комитет по отбраната предлагат дажбата да се вдигне до 200 грама. Но Сталин категорично спира тази промяна и оставя в действие старото разпореждане, даже „орязва“ раздаването само до тези части, които водят настъпателни действия. Ранените, по усмотрение на лекуващите лекари, както и войските в тила и инженерните войски имат право на по 50 грама водка дневно. Останалите получават „наркомски 100“ само за празниците.

Постановлението е отменено през май 1945 година, веднага след капитулацията на нацистка Германия. В следвоенните години право на по 100 грама сухо вино на ден имат само служещите на атомни подводници във Военноморските сили. Но придобитият от милионите руснаци, воювали на фронта, навик да пият по едно „преди боя“ се вкоренява и започват проблемите с алкохолизма. В бившия СССР, а по-късно и в днешна Русия периодично се подемат акции на правителствено ниво, целящи изкореняването на този вреден навик. Доколко успешни са тези акции, всеки сам може да прецени.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n