Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Първата система IRIS-T пристигна в Украйна днес. Дори Бундесверът няма такова модерно оръжие

irissГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Според в-к „Spiegel“, прехвърлянето натовската супер-система IRIS-T за ПВО е извършено днес, вторник, близо до полско-украинската граница. Ден по-рано германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви, че Берлин ще прехвърли първата система за противовъздушна отбрана IRIS-T на Украйна "през ​​следващите няколко дни". Бундесверът ще достави на Киев още три модерни оръжия от същия тип.  Наземната система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM е предназначена основно за защита на цивилното население чрез отразяване на въздушните атаки на руската армия. Смята се за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана, които все още не са на въоръжение дори и в Бундесвера. Доставката на системи за противовъздушна отбрана на Украйна стана особено актуална поради вчерашната безумна терористична атака на Москва срещу граждански обекти в много от украинските градове. Според Държавната служба за извънредни ситуации, 19 души са били убити, а други 105 са били ранени в резултат на руските ракетни атаки срещу Украйна.

Ето какво представлява новото оръжие. На 11. март 2013 г. Агенцията за материално подпомагане на въоръжените сили на Швеция (FMV) обяви подписването на договор с германската компания Diehl Defense на стойност 270 милиона шведски крони (41,9 милиона долара) за снабдяване на шведските въоръжени сили с нови средства за борба с малък обсег. Точният брой на доставените комплекси се пази в строга тайна.

Системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLS осигурява цялостна защита на критични съоръжения от широк спектър от заплахи, включително крилати ракети, хеликоптери, самолети и безпилотни летателни апарати (БЛА). Комплексът включва стартер с вертикален тип, система за обозначаване на целта и система за управление на огъня. Комплексът може да работи както в автоматичен, така и в ръчен режим. Вертикалната ракета-носител е разположена върху силно мобилен колесен транспортер, а нейните характеристики на теглото и размера му позволяват да се транспортира по въздух на транспортни самолети С-130. Вертикално изстреляната ракета с инфрачервена насочваща глава (IR търсач) в началния етап на траекторията се насочва към целта с помощта на универсалния радар Giraffe AMB, разработен от шведската компания Saab. Тази станция предоставя възможност за откриване на цели на разстояние повече от 100 километра и надморска височина над 20 километра, като едновременно проследява до 150 цели.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n