Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Неговата снимка обиколи света и се превърна в символ на украинската победа

estwsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Снимката на брадясалия „азовец“ с шинирана десница, който показва знака на победата в бетонните укрития на завод „Азовсталь“, обиколи света. Снимката на този истински герой е дело фотографа Дмитрий Казацки (Орест), който спечели с нея редица престижни награди от световни конкурси за репортажна фотография. Неговото име е Михайло Дианов, а неговите корени са от таврийските българи, поселени в

района на град Тернопол.

На 21. септември се състоя историческият обмен на военнопленници между Украйна и Русия. 215 украински герои се завърнаха у дома, включително офицери и войници от полка „Азов“, които бяха държани като заложници от окупаторите от края на май. Сред тях бе и старши сержантът от 36. отделна бригада към морската пехота на Въоръжените сили на Украйна - Михаил Дианов. Днес боецът вече е на контролирана от Украйна територия и се лекува в черниговска болница.

На 14. април семейството на Михаил научава, че той е в Азовсталь с огнестрелни рани в двата крака и смачкана кост на дясната ръка.

„Гласът му беше... Мислех, че връзката е лоша. А всъщност Михаил говореше едва-едва, с последни сили“, спомня си по-малката сестра на военния Олена Лаврушко.

След завръщането му от плен лекарите констатират, че в ръката на Михаил липсват четири сантиметра кост. Затова боецът трябва да претърпи няколко операции и да се подложи на физиотерапия.

Семейството се готви за продължително лечение и набира средства за него. Но той смята, че най-лошото е минало, защото е успял да се измъкне жив от руския плен, където военните почти не са били хранени, лекарите не са били допускани до тях, а вместо това са били безмилостно измъчвани и бити.

Историята на Михаил Дианов

42-годишният Михаил Дианов от Тернопол се присъединява към въоръжените сили на Украйна като доброволец през януари 2015 г. Първо служи в десантните войски, а след това в морската пехота. А преди това е сменил много професии: бил и администратор, и търговски агент. Изглеждало, че се чувства комфортно на всяка работа, но по-късно осъзнавал, че тя не е за него. Накрая Михаил постъпва в армията, а приятелите и роднините му са много изненадани - той никога преди не се е занимавал с оръжие. А освен това винаги е мечтал да прави музика: свири на акустична и бас китара, на пиано, ударни и дори е част от местната рок група „Osobistiy pipis“.

Но в армията Михаил най-накрая намерил своето място. Той ентусиазирано изучава военното дело и изненадва своите братя и командири с умение и усърдие. След началото на руската агресия на 24. февруари боецът участва в защитата на Мариупол и се превръща в един от неговите символи, благодарение на снимките на военния фотограф Орест.

В края на май защитниците на Азовстал получиха заповед да спрат отбраната на града, за да спасят живота на военния персонал. Тогава всички напускат стоманения гигант и попадат в руски плен. Оттогава до 21. септември нищо не се знае за съдбата на украинските герои. Почетният гражданин на Тернопол Михаил Дианов, който сега бе награден с орден за храброст III степен, благодари на всички, които са се тревожили за него през тези трудни месеци и вярва, че всеки украински пленник ще се върне у дома.

В социалните мрежи в Бг популярният воин е известен като Михаил Деянов. Български родолюбци твърдят, че благодарения на своята известност Мишо е събрал милиони евро дарение за възстановяване на ръката си, но парите е дарил за възстановяването на други пострадали войници. И все пак, предстои му рехабилитация и спасяване на ръката. Благодарение на собственика на футболния отбор „Шахтьор“ от Донецк - Ринат Ахметов, който е обещал да плати за цялата рехабилитация.

 

-----------------------------

По текста на Елена Яковлева

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n