Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Главното разузнавателно управление подготвя сюрприз за Кремъл

opetetГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Фондацията за компетентно подпомагане на армията „Върни се жив” съвместно с Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна стартират нов проект под пилотно заглавие „Хлопок в Москве“. Буквалният превод е „Памук в Москва“, но жаргонният смисъл е „Пукотевица в Москва”. „Стартираме нов проект с Главното управление на разузнаването на Министерството на

отбраната на Украйна. Инициативата, която вече е пусната в социалните мрежи на фонда под пилотно заглавие „Хлопок в Москве“, е свързана с работа от разстояние“. Това съобщи многозначително на своята ФБ-страница украинската фондация. Отбелязва се, че екипът на "Върни се жив" е работил по проекта повече от 2 месеца и най-накрая го е финализирал онзи ден.

Подробна информация за проекта и стойността му се обещава да бъде предоставена по-късно, вероятно след неговата реализация. От фондацията отбелязват, че са били изумени от броя на предложенията за дарение „за големия бум“, но финансовият компонент на проекта вече е реализиран.

Междувременно, президентът Зеленски заяви, че след пристигането на модерни западни противовъздушни системи, руският ракетен и дронов терор ще бъде пресечен категорично. А на фронта орките губят безапелационно. Тогава, според Зеленски, Путя ще започне да хленчи за мир.

И още една новина, този път директно от Россия. Масовото убийство на полигона за обучение на мобилизирани руснаци в с. Солоти, Белгородска област, при което на 16. октомври трима войници откриха стрелба и убиха 11 (по официалната версия) и 29 – според други източници офицери и войници, се е случило на религиозна основа. Според местни източници, трима от мобилизираните с мюсюлманско изповедание са поискали писмено да се откажат от участие във военните действия, тъй като това „не е тяхна война“. Един от офицерите, подполк. Андрей Лапин, събрал всички войници и им казал, че в Украйна се води „свещена война“. На това твърдение реагирали таджики-мюсюлмани, които отговорили, че за тях свещена война е войната на мюсюлманите срещу неверниците. Подполковникът реагирал гневно и нарекъл Аллах „страхливец и слабак, след като не разрешава да се воюва за страната, на която си дал клетва“. Тези думи скандализирали запасняците мюсюлмани и малко по-късно трима от мобилизираните разстреляли десетки от присъстващите, в това число и подполк. Лапин. Двама от стрелците са били застреляни. Десетки са ранените.

Руският режим мотивира своята война срещу Украйна като „свещена“, тъй като тя се води в „защита на традиционните религиозни ценности срещу Запада“ и поради тази причина ангажира всички традиционни изповедания в страната. Руската църква, в лицето на своя епископат, подкрепя тази идея и нарича войната справедлива, тъй като е в защита на „семейните ценности“. Патр. Кирил даже използва в своя проповед мюсюлманската идея, че всички загинали в свещена война (джихад) ще отидат в рая, тъй като греховете им ще бъдат простени. Тези думи шокираха християните по света, а Естонският митр. Евгений, който е клирик на Московска патриаршия, беше принуден публично да се разграничи от тях.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n