Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Плъховете“, тоест руските гаулайтери, напускат потъващия кораб

himmaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Не знам какво се случва в Южна Украйна, но става нещо наистина важно. Украинците са създали пълно информационно затъмнение за бойните действия в Херсонска област. Преди седмица руснаците установиха защитна линия между Снихуровка и Милове“, коментира пред „Скай нюз” професорът по отбранителни изследвания Майкъл Кларк. „Когато украинците създадат пълно информационно затъмнение, това

означава, че нещо се случва. Те го правеха при всяка от предишните си големи офанзиви. Вероятно през следващите 72 часа ще ни кажат какво става. Но е ясно, че нещо голямо се случва”, посочи Кларк.

От Москва също не идва никаква конкретна информация за събитията около Херсон, въпреки че вчера новият командващ руските сили ген. Суровикин призна, че обстановката е „напрегната”. Междувременно, започна така наречената „евакуация” на жителите на града, която Киев определи като „депортиране”.

Всички властови структури на военно-гражданската администрация в Херсон са започнали да се прехвърлят на левия бряг на Днепър, заяви в ефира на телевизия „Россия-24” ръководителят на назначената от Русия администрация Владимир Салдо.

Докато ВСУ продължават да затягат обръча около руските окупационни сили в Херсон, правителството в Киев обяви режим на тока. В същото време руският парламент одобри единодушно въведено от президента Владимир Путин военно положение в частично окупираните украински области, които Москва незаконно анексира в края на миналия месец.

Украинската контраофанзива в Херсонска област изглежда върви по план. Според информацията на назначените от Русия власти в областта, украинците напредват по посока на градовете Новая Камянка и Берислав. При успех, това ще им отвори пътя към град Херсон, който е единствената регионална столица, окупирана от руската армия.

Британското разузнаване твърди, че висшето ръководство на Русия сериозно обмисля отстъпление от десния бряг на плацдарма в Херсонска област, но с разрушените мостове това няма да е лесна задача. „Тъй като всички пълноценни мостове са сериозно повредени, Руската федерация най-вероятно ще трябва да разчита на временен шлепов мост, който беше завършен близо до Херсон през последните дни, а също и на понтонните мостове, които продължават да работят на няколко места“, отбелязва разузнаването. Но тези временни мостове са силно уязвими, тъй като вече попадат в 80-километровата зона на поразяващо действие на украинските системи HIMARS.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n