Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Опорочават и светлия 1. ноември със съмнителни инициативи, които разделят нацията

buzlaВаско ВАСИЛЕВ

Арх. Дора Иванова, която стартира възстановяването и реставрирането на комунистическия паметник на връх „Бузлуджа“ /върхът отдавна се нарича „Хаджи Димитър“ – бел. ред./ попадна в класацията за „Будител на годината“, организирана от БНР. Архитектката отдавна „възкресява“ емблемата на един от най-мракобесните периоди в историята ни. Припомняме, че символът на тоталитарния режим ще бъде отворен

за посетители през 2023 г.

Иванова се състезава с още деветима за приза за народен будител през 2022 г., а церемонията по награждаването ще бъде на Деня на народните будители 1. ноември. Според регламента, наши сънародници дават предложения кой да грабне наградата. След това специална комисия отсява десетте най-достойни според нея кандидатури. Сред членовете на журито са бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков, инициаторката на конкурса – журналистката Ива Дойчинова, която вече се изказа пристрастно към реставрирането с държавни пари на мракобесния комунистически символ, както и колегите ѝ Добрина Чешмеджиева от БНТ и Светослав Иванов от БТВ.

В крайна сметка те са преценили, че с един от най-светлите български празници трябва да бъде обвързан символът на социализма, който разделя нацията. Вместо подобни позорни пантеони на тоталитаризма да бъдат демонтирани и изхвърлени, днес те се реанимират и продължават да хвърлят петно върху стремежа към евроатлантизъм на страната ни.

За всеки от кандидатите за „Будител на годината“ има кратко резюме. Вижте как е представена реставраторката на „Бузлуджа“ арх. Иванова: „От 2015 г. тя е същински обединител в каузата – монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. Дора е една от 10-те личности, номинирани от слушателите на БНР и избрани от журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова), които белязват 2022-ра със своята будителска дейност. Откакто написва дипломната си работа на тема – реставрацията на паметника на връх Бузлуджа, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през пролетта на 2023-а – след десетилетия разруха и безстопанственост.

А Бузлуджа е от тези Nonuments по света, които будят любопитството на изключително много млади хора и с работата си Дора промени имено това – битността и възприятието за монумента, като го върна обратно на хората.“

Останалите кандидати за будители са преподавателят по компютърни науки в Цюрих проф. Марин Вечев, цигуларят Георги Калайджиев, програмата "Артисти за деца" в Широка лъка, Иво Ценов и Тенко Николов - меценати от SiteGround, актьорът Александър Алексиев, фондация "Живот със синдром на Даун", учителят по история Димитър Гилев, Макс Грувиц и Елина Желева от BG4UA - технологична и иновативна общност в България, Турхут Исмаил - строителен предприемач от Несебър, който реставрира православни храмове.

Номинацията на Дора Иванова е спорна, защото спорен и неясен остава и до днес целият проект с реставрирането на чинията – дали ще бъде представен правдиво като символ на един античовешки режим или ще бъде поредния захаросан спомен за „светлия комунизъм“. Но за да се стигне до тук, трябва да се помни, че основен принос имат две също доста съмнителни фигури от настоящия политически живот:

- настоящият културен министър Велислав Минеков, който миналата есен, въпреки общественото отрицание даде на паметника статут на обект с национално значение;

- бившия културен министър Наско Атанасов, който отпусна почти 300 000 лв. народни пари за реставрирането на мрачния символ.

 

-------------------------------

Ето и мнението по темата на проф. Огнян Минчев: Възраждането на най-голямото комунистическо капище не е "будителство". То е покана към съвременните хора да се поклонят отново на този демон, който унищожи втората половина на 20 век за България, унищожи българската държава и я запрати в Третия свят. Да се поклонят на демона, който изби десетки милиони в ГУЛАГ. На демона, който унищожи милиони украинци в Голодомор. Да се поклонят на тези, които убиха отново десетки милиони с Големия скок, с "културната революция" в Китай. Малко са ни паметниците на сталинистката армия, лениновците, георгидимитровците нацвъкани по цялата българска земя. Трябва да възстановим и най-голямото комунистическо капище, за строителството на което е унищожен българският връх Бузлуджа - и да му се покланяме, заедно с тези, които са го "събудили". Това е държавно спонсориран сатанизъм. Това е подигравка със заспалата историческа памет на българите.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n