Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

След атаката Русия си намери повод да излезе от зърнената сделка

vzrzaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Рано тази сутрин близо 20 бойни безпилотни самолета са атакували руския Черноморски флот, базиран в пристанището на Севастопол, в окупирания от руснаците полуостров Крим. По този повод Русия заяви, че спира участието си в споразумението, гарантиращо износ на украинско зърно - жизненоважно за доставките на храни за бедните страни. Министерството на отбраната на РФ съобщи за този ход.  „Вземайки предвид терористичния акт, извършен от режима в Киев с участието на британски експерти срещу кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в охраната на зърнените коридори, Русия спира участието си в изпълнението на споразумението за износ на селскостопанска продукция от украински пристанища“, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram.

Ходът идва ден след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Русия и Украйна да подновят сделката, която доведе до износ на повече от 9 милиона тона зърно от Украйна, което свали световните цени на храните. По-рано днес от Кремъл обвиниха Украйна и Великобритания за „масираната атака с дронове“ срещу нейния черноморски флот в анексирания Крим. Москва каза, че са нанесени "незначителни щети" на един кораб. Като се има предвид, че коефициентът на лъжливост на руската пропаганда е около 10, може да се предположи, че поне 10 руски „корита“ са били засегнати. Но съветникът на вътрешното министерство на Украйна Антон Геращенко е по-скромен и заяви в канала си в Telegram, че "небрежното боравене с експлозиви" в окупирания Крим е довело до експлозии на борда на четири военни кораба, принадлежащи на Черноморския флот на Русия.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак обвини Русия в "изнудване" и "измислени терористични атаки" на собствена територия - очевиден отговор на руските обвинения, че Украйна стои зад взривовете.

Москва сочи с пръст Лондон

Що се отнася до Обединеното кралство, руското министерство на отбраната също така обвини "британски специалисти, базирани в Очаков, Николаевска област", за подготовката на "терористичен акт" и обучението на украински военен персонал. Той също така каза, че персоналът на британския флот е взривил газопроводите "Северен поток" миналия месец, без да предостави никакви доказателства.

Британското министерство на отбраната отговори, че руските твърдения са неверни и имат за цел да отвлекат вниманието от руските военни провали в Украйна.

„За да омаловажат катастрофалното им несправяне в Украйна, руското министерство на отбраната прибягва до разпространение на фалшиви твърдения от епичен мащаб“, написаха британски офицери в Twitter.

„Най-масовата“ атака с дронове досега

Поставеният от Русия губернатор на град Севастопол описа атаката с дронове рано тази сутрин като „най-масовата“ от началото на войната в Украйна.

„Беше извършена най-масираната атака с дронове и дистанционно управляеми надводни апарати по водите на Севастополския залив в историята на конфликта“, каза Михаил Развитиев, цитиран от агенция ТАСС.

Пристанището на Севастопол беше "временно затворено“ за кораби и фериботи след атаката, съобщиха властите в града. Да припомним, че през април флагманът на Черноморския флот на Русия – крайцерът "Москва" - беше потопен от украинските сили вследствие на удар с украинските ракети „Нептун“. По-рано този месец експлозия взриви руския мост към Крим, символ на анексирането му от Москва.

Руските твърдения за нова атака с дронове в Севастопол идват, след като украинските сили започнаха контраофанзива, за да си върнат териториите в южната част на страната. Двете страни си размениха ракетен, минохвъргачен и артилерийски огън от позициите си на фронта северно от контролирания от Русия град Херсон, където се очертава една от най-значимите битки във войната.

 

--------------------------------------

С посредничеството на Euronews

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n