Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Разследване установи, че най-малко три кораба на Черноморския флот на Руската федерация са ударени при вчерашната атака в Севастопол

admiraraГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Разследване на доброволческата група GeoConfirmed Volunteer Group установи, че сред поразените от украинските дронове в пристанището на Севастопол вчера със сигурност е флагманът на руския черноморски флот - фрегатата "Адмирал Макаров". Разследващите са анализирали снимки и видеоклипове, по-специално кадри от безпилотни въздушни превозни средства (USV, Unmanned Surface

Vehicle), които летят в района на пристанището и морето близо до Севастопол. Разследващите разпространиха видеозапис от атаката срещу фрегатата от клас "Адмирал Григорович", която може да се идентифицира само с "Адмирал Макаров" в Черноморския флот. Заснемането е прекъснато, след като дронът-камикадзе е ударил кораба и е избухнал. В друго видео можете да се види атаката срещу миночистача от клас "Натя" с името „Иван Голубец“. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, той е получил "незначителни" щети. Но, както е известно от практиката, за да повярваш на руската пропаганда ако ти каже „Добър ден“, преди това трябва да погледнеш към слънцето. Трето видео показва друг дрон, който лети между закотвени кораби в пристанището, вероятно търсейки цел, по която да стреля. Кадрите са съкратени, тъй като дронът се сблъсква с кораба и вероятно експлодира. Въз основа на видеозаписа може да се заключи, че той е бил близо до поне 4 кораба и почти е направил обратен завой, за да атакува.

Според GeoConfirmed, въз основа на всички кадри /с които разполагат/, може да се направи заключението, че в атаката са участвали между 6 и 8 дрона. Три със сигурност са поразили своите цели – руски военни кораби. GeoConfirmed твърди, че дроновете са използвани от Украйна. Ето и изводът на доброволците: „Въз основа на всички налични видео материали с голяма вероятност може да се твърди, че: Дроновете пробиха защитата на Севастополския залив; 6 USV бяха включени в атаката; най-малко 3 кораба бяха ударени от USV."

Телеграм каналът "Воля" пък уточнява последствията от атаката, позовавайки се на свои източници в щаба на руския Черноморски флот. Новият флагман на Черноморския флот, фрегатата „Адмирал Макаров“, е получила много сериозни повреди. Вероятно е бил ударен от няколко дрона камикадзе наведнъж, във връзка с което надстройките, радарното оборудване и системите за управление на огъня на кораба са били разрушени. Източникът допуска, че по време на нападението вероятно е бил потопен един катер, вероятно ракетоносец клас „Lightning“. Друг източник твърди, че на дъното се е озовал и един транспортен кораб. "Баржата е повредена, вероятно полунаводнена. Миночистачът "Иван Голубец" е повреден, пожарът на него продължава. Голям десантен кораб и няколко спомагателни кораба са получили повърхностни щети", каза ресурсът. По думите му, пострадали са и съоръженията на флота на брега: полупразен склад за гориво и складови сгради. „Източник от щаба на флота говори за 4-7 загинали и 15-20 ранени“, пише каналът в Telegram. Той добавя, че сред ранените има матроси на вахта на "Адмирал Макаров". Очаква се ремонтът на флагмана да отнеме до три месеца. Канал „Воля“ твърди, че атаката е извършена от украински дронове камикадзе с обсег на полета до 1200 км. Няма потвърждение на обявената информация. Военно-политическото ръководство на Украйна пази мълчание за инцидента. Що се отнася до Руската федерация, първоначално нашествениците като цяло отрекоха да има щети в резултат на атаката. Скоро Министерството на отбраната на Руската федерация се обяви, като съобщи за незначителни щети на миночистача „Иван Голубец“ и бариерите на пристанището. Z-каналите също потвърждават повредата на флагмана на руския Черноморски флот в залива на Севастопол.

Руското министерство на отбраната обвини военните от британския флот в планиране и извършване на предполагаеми "терористични актове" по тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". В него се посочва, че подготовката на "атаката" срещу Севастопол е извършена под ръководството на членове на британския флот, за които се твърди, че са в украинския град Очаков. Руското министерство на външните работи обяви, че Русия спира участието си в сделката за зърно за неопределено време.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n