Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За пръв път България ще застане на правилната страна в Историята. Утре НС ще гласува да дадем тежки оръжия на Киев

dexsdeazГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България да предостави военно-техническа помощ на Украйна, за да я подкрепи в съпротивата ѝ срещу руската агресия. Това решение бе подкрепено в сряда от мнозинството от членове на парламентарните комисии по отбрана и външна политика. Двете комисии проведоха съвместно заседание, на което разгледаха двете предложения в тази посока, внесени още в първите дни на 48-ото Народно събрание от

“Демократична България” (ДБ) и ГЕРБ. В проекта на ДБ предоставянето на военна помощ на Украйна е обвързано с модернизацията на българската армия със западно въоръжение.

В началото на май 47-ото Народно събрание реши, че няма да прави директни доставки на въоръжение и военна техника за Украйна, но ще ремонтира нейни военни машини. Това предателско решение бе взето под натиск на старите партизани от БСП. В отговор Русия отне лицензите на два български авиоремонтни завода, което на практика не означава нищо, защото касае остаряла демодирана съветска техника.

Против двете нови предложения за военна помощ бяха матрьошките от “Възраждане” и БСП /БКП/. Аргументите на двете формации са близки - те твърдят, че по-голяма част от обществото не иска да помага на Украйна с оръжие, както и че по този начин България би се въвлякла във военния конфликт.

По време на заседанието обаче не беше обяснено по какъв начин са се въвлекли във войната всички останали страни, които вече изпратиха оръжие на украинската съпротива. България и Унгария останаха единствените в Европейския съюз, които все още не са го направили, като си заслужиха обидните прозвища „предатели“.

Депутатите от ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и ДПС подкрепиха двете предложения за военно-техническа помощ за Украйна. Представителите на “Български възход” пък изобщо не се включиха в дебата, като потвърдиха про-руската ориентация на своя лидер, който бе уволнен като военен министър, защото отказваше да нарече „война“ руската агресия срещу Украйна, а се придържаше към терминологията на Кремъл за „военна операция“. При гласуването единият представител на партията на Стефан Янев отсъстваше, а другият гласува “против”.

Предстои принципните решения на двете комисии да бъдат обединени в едно общо становище, а темата да бъде разгледана в пленарната зала на Народното събрание още утре, в четвъртък сутринта. За тогава “Възраждане” свиква протест пред парламента срещу военната помощ за украинската армия. Злите езици твърдят, че са приготвени по 100 лв. на калпак, като „протестиращите“ вероятно ще бъдат контингент на Факултето и Дебилитето.

Президентът Румен Радев също нееднократно се е обявявал против предоставянето на българско оръжие на Украйна, повтаряйки, че това може да въвлече страната в конфликта. Подобно е и мнението на служебният военен министър Димитър Стоянов, който настоява за анализ на рисковете, преди предложенията на ДБ и ГЕРБ да бъдат окончателно гласувани. Служебният министър присъстваше на съвместното заседание на двете парламентарни комисии заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

---------------------------------------

С последничеството на „Свободна Европа“

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n