Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ВСУ призоваха руските войници в града да се предадат

ukraraГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В социалните мрежи се появиха видеоклипове как украински защитници влизат в Херсон следобед на 11 ноември - украинският флаг вече се вее върху сградата на Главното полицейско управление, а стотици хители на града ги посрещат на улиците с възторжени възгласи, украински знамена и радостни сълзи в очите. На видеото се вижда как мъж в цивилно облекло помага на военен, а той забива жълто-син флаг на

сградата на Главното полицейско управление в района. Фасадата на сградата, решетките на прозорците и рампата вдясно от входа показват, че това е полицейската сграда на улица „Лутеранская“ 4, в югоизточните покрайнини на Херсон.

Днес Министерството на отбраната на Русия съобщи, че всички окупационни войски са напуснали Херсон и са се прехвърлили на левия бряг на Днепър, без да понесат никакви загуби. Но украинското Главно разузнавателно управление има информация, че в града са останали руски военни и се обърна към тях с призив да се предадат.

„Руски военнослужещи! Както се очакваше, след отстъплението на основната група войски на руската армия от украинския Херсон, вашето командване ви остави на произвола на съдбата. Вашите командири ви призовават да се преоблечете в цивилни дрехи и да се опитате да избягате от Херсон сами. Явно няма да успеете. Херсон се връща под контрола на Украйна, части на Въоръжените сили на Украйна влизат в града. Пътищата за отстъпление на руските нашественици са под огневия контрол на украинската армия. Всякакви опити за противопоставяне на въоръжените сили на Украйна ще бъдат парирани. Всеки руски войник, който окаже съпротива, ще бъде унищожен.

Имате единствения шанс да избегнете смъртта - незабавно се предайте. В случай на доброволно предаване Украйна гарантира живота и безопасността ви“. ГУР уверява, че украинците спазват Женевските конвенции и гарантират на военнопленниците храна, медицинско обслужване и възможността за размяната им с военнослужещи от украинските въоръжени сили, взети в плен от Русия.

„Безопасно е да се предадете, след като предварително сте обсъдили условията за предаване с упълномощени представители на украинското командване, като се обадите на горещата линия на държавния проект на Украйна„ Искам да живея “: +38 066 580 34 98 и +38 093 119 29 84 (денонощно) или използвайте чат-бота „Искам да живея“, съветват от военното разузнаване.

На руснаците, които не могат да се свържат с проекта „Искам да живея“, се предлага следният алгоритъм на действие: „Разкопчайте пълнителя и окачете оръжието на лявото си рамо с цевта надолу, вдигнете ръцете си с бял флаг (всяка бяла тъкан ще свърши работа ), крещи „Отказвам се!”, приближава се към украинските военни по команда и изпълнява всичките им изисквания”.

Има и инструкция как да се предадете като част от група или подразделение: „Сложете цялото си оръжие и се отдалечете, застанете пред бойната си техника (преди това я заглушете - не трябва да е в бойна позиция ), изпратете преговарящ (офицер или най-старшият по ранг) - той трябва да е невъоръжен и да има бяло знаме.

Гражданите на Украйна от окупираните територии, които са били насилствено мобилизирани и принудени да воюват на страната на Руската федерация, трябва да информират украинските военни за това. По време на разпита такива хора ще трябва да предоставят своите данни: фамилия, собствено име, бащино име, титла, дата на раждане, личен номер и друга подходяща информация.

„Спасете живота си – предайте се!“, призовават от ГУР.

Междувременно, Въоръжените сили на Украйна призоваха и военнослужещите от съвместната групировка на Беларус и Русия да се предадат в украински плен. „Военнослужещи на Република Беларус, ако все пак сте принудени да участвате във войната на Путин срещу народа на Украйна и ако не можете да не изпълните тази престъпна заповед, след като пресечете държавната граница на Украйна: спрете като част от подразделение, изключете двигателите, вдигнете оръжието, вдигнете белите знамена и изчакайте среща с представители на командването на Въоръжените сили на Украйна“. Украинската страна гарантира връщането на беларусите в Беларус или достоен живот на територията на Украйна. Въоръжението и военната техника на беларуските военни ще се съхраняват в Украйна на територията на специализирани складове и паркинги. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n