Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Рашистите усилено рекламират отнемането и принудителното осиновяване на украински деца

uktstsgfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Еничарството или кръвният данък е най-демоничното изобретение на Османската империя. От 1380 до 1648 година турците-селджуци са отвличали насилствено деца момчета от покорените балкански християни и от арменците, чрез т.нар. кръвен данък (девширме). Практиката се преустановява официално през 1648, а последното документирано нейно прилагане е от 1705 година. Идеалната за поробителите възраст била между 8 и 10 години. Отвличането на деца на възраст под 8 години е било забранено, но са отвличани и деца на 6-годишна възраст, като практиката е била да са най-здравите и интелигентни синове. Те били откарвани в казармите в Одрин, Цариград и Бурса, където били помохамеданчвани и обучавани да бъдат войници на султана.

Кремълската хунта доказва, че по нищо не се различава от средновековната диващина на турските султани. По данни на Института за изследване на войната (ISW), само от окупиран Донбас рашистите са отвлекли над 150 000 украински деца и са ги дали за осиновяване в руски семейства. Това показват и руски видеоклипове за отнемането и принудителното осиновяване на украински деца. Руснаците започнаха открито да рекламират принудителното осиновяване на украински деца. Според Института, това се доказва от заснетите видеоклипове с участието на няколко украински деца от Донбас, които са осиновени в руски семейства. Видеозаписите също така твърдят, че руски служители са извели повече от 150 000 деца от Донбас само през 2022 г.

ISW припомня, че „програмите за принудително осиновяване и депортиране на деца под прикритието на отдих и рехабилитация вероятно ще формират основата на масовата кампания за обезлюдяване на Украйна, което може да представлява нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и е по-широко усилие за етническо прочистване."

Институтът следи и факта, че собственикът на „Вагнер“ Евгений Пригожин продължава да се утвърждава като централна фигура в провоенната ултранационалистическа общност на Руската федерация, вероятно преследвайки амбициозни политически цели. Така нареченият "готвач на Путин" най-вероятно мисли за създаване на "консервативно движение", което може да се превърне в политическа партия.

Основните заключения на анализаторите от ISW:

Руски източници и марионетни служители усилено насърчават принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства.

Пригожин продължава да се утвърждава като централна фигура в провоенна ултранационалистическа общност, която вероятно има амбициозни политически цели.

Руски източници твърдят, че украинските войски продължават контранастъпателните операции в Сватовското и Кременското направление.

Многобройни доклади показват, че моралът на руските войски в Луганска и Донецка област е изключително нисък.

Руските официални лица продължават да полагат усилия за замяна на марионетни служители в окупираните територии с руски служители, насилствено преместване на жители и интегриране на окупираните територии с Русия.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n