Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

МО подготвя логистичната операция по предаване на тежкото въоръжение

kfigvГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министерството на отбраната подготвя логистична операция за събиране и транспортиране на оръжието, което може да бъде дарено на Украйна. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той трябва да предложи на парламента до 3. декември списък с конкретно оборудване, което може България да дари. Стоянов няколко пъти каза, че предложението, ще е "консервативно", тъй като

законът не му давал право да дарява техника от военновременните запаси, както и такова оборудване, чието изваждане би застрашило националната сигурност. Разбира се, подобни изявления могат да се тълкуват като „хватки“ на прокремълски ориентираният ни „вожд“ и неговите протежета, които е възможно да изкълчат тазобедрените си стави, в опити за шпагати между евроатлантизма и евразиатщината.

В края на седмицата ще е готов анализът, който ще покаже какво въоръжение може да предостави България на Украйна, съобщи Стоянов в четвъртък. След като анализът е готов, ще бъде направено и предложение за решение на Министерския съвет, което да бъде разгледано в Народното събрание. Стоянов добави, че е необходима още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична операция, "която не е никак лесна, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга – както на територията на страната, така и извън нея".

От началото на руската инвазия в Украйна, Киев е изпратил до София няколко писма с молба за различно въоръжение. Преди седмица посланик Виталий Москаленко каза пред бТВ, че на Министерството на отбраната на България е изпратен списък с повече от 30 артикула. Най-необходими са средства за противовъздушна отбрана - ракетни установки С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки "Оса" и "Игла", зенитни установки 23-2. През май, след като от БСП заплашиха многократно, че ще напуснат тогавашната управляваща коалиция, предишният парламент реши, че правителството може да даде военно-техническа помощ на Украйна, но не и оръжия и боеприпаси. Решение за предоставяне на военна помощ все пак беше взето от депутатите в началото на ноември.

"Имаме какво да дадем, въпрос е на политическа воля", каза за „Свободна Европа“ Велизар Шаламанов, който е бил министър и заместник-министър на отбраната, а има управленски опит и в централата на НАТО. Според него, Стоянов трябва да предложи на парламента различни варианти. Плановете за модернизация на армията и публичната информация за наличните видове въоръжения показват, че България има огромни количества излишъци от съветско въоръжение.

От Плана за модернизация на въоръжените сили към 2015 година се разбира примерно, че към края на 2014 г. танковете в Сухопътните войски са били 567, а към края на 2015 г. е било планирано танковете на въоръжение да са 160. Към 31. декември 2020 г, танковете вече са едва 90, се вижда от Плана за 2020 г. Артилерийските системи над 100 мм от 666 бройки в края на 2014 г. намаляват до 190 през декември 2020.

Това означава, че огромна част от това въоръжение вече не се използва и България със сигурност разполага с някакво количество излишни танкове и артилерийски системи.

С какво точно излишно тежко оръжие разполагаме, четете ТУК

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n