Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Варшава е брилянтен пример за възходящо национално развитие, извън примката на Кремъл

tankГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Когато миналата седмица заблудена ракета падна в полско погранично село и уби двама души, някои европейски лидери се притесниха колкото за реакцията на полското дясно правителство, толкова и за възможността Русия да е нанесла удара. Дългогодишното недоверие на Полша към всичко руско /което се засили неимоверно след наглата руска провокация с взривяването на полския правителствен самолет край

Смоленск през 2010 – бел. ред./ и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикаха опасения от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо необмислено. Вместо да изпусне нервите си обаче, Варшава прояви стоицизъм, като приведе въоръжените си сили в готовност и същевременно запази спокойствие, докато не се изясни какво се е случило. (Заключението е, че става дума за ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от Украйна, за да се защити от заблудена руска ракета.)

Това спокойствие беше породено от една проста реалност, която от години е подминавана от по-голямата част от Европа: Полша разполага с безспорно най-добрата армия в Европа. И тя само ще става все по-силна. Параноята на Полша по отношение на Русия я накара да пренебрегне преобладаващия в голяма част от Европа Zeitgeist, според който конвенционалната война е нещо от миналото. Вместо това, тя изгражда най-мощните сухопътни сили в ЕС.

"Полската армия трябва да бъде толкова мощна, че да не се налага да воюва, благодарение на респектиращия капацитет на своята сила", заяви министър-председателят Матеуш Моравецки в навечерието на Деня на независимостта на Полша. Това е промяна, която намери отклик сред незаменимия съюзник на Полша. "Полша се превърна в най-важния ни партньор в континентална Европа", заяви високопоставен служител на армията на САЩ в Европа, като се позова на решаващата роля, която Полша изигра в подкрепа на Украйна и в укрепването на отбраната на НАТО в Прибалтика.

Въпреки че Германия, традиционно ключов съюзник на Америка в региона, продължава да бъде опора в качеството си на логистичен център, безкрайните дебати в Берлин за това как да възроди армията си и липсата на стратегическа култура са възпрепятствали ефективността ѝ като партньор, каза служителят. Докато Германия продължава да обсъжда детайлите на това, което нарича "Zeitenwende", или стратегически обрат, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, Полша вече прави значителни инвестиции.

Варшава заяви, че ще повиши целевите си разходи за отбрана от 2,4% от брутния вътрешен продукт на 5%. В същото време Германия, която миналата година похарчи за отбрана около 1,5% от БВП, обсъжда дали може да поддържа целта на НАТО от 2%, след като изчерпи одобрения по-рано тази година фонд за инвестиции в отбраната в размер на 100 млрд. евро.

Мерене на мускули

През юли полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обеща, че страната му ще разполага с "най-мощните сухопътни сили в Европа". Тя е на път да го постигне. Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия и е на път да има много по-голяма армия, като целта е до 2035 г. тя да наброява 300 000 военнослужещи /сравнете цифрата с настоящите 170 000 в Германия/.

Днес полската армия наброява около 150 000 души, като 30 000 от тях принадлежат към новите сили за териториална отбрана, създадени през 2017 г. Това са войници, които преминават 16-дневно обучение, последвано от опреснителни курсове. Първоначално на тях се гледаше малко като на шега, но успехът на Украйна в използването на мобилни милиции, оборудвани с противотанкови и противовъздушни ракети, сега прави идеята да изглежда много по-разумна.

"Днес тези съмнения са изчезнали", каза Блашчак по време на неотдавнашната церемония по полагане на клетва на новите териториални войски.

За разлика от Германия, която се бори за привличане на нови войници, кампанията на Полша за набиране на войници привлича вниманието.

"Поляците имат много по-положително отношение към армията си, отколкото Германия, защото им се е наложило да се борят за свободата си", казва Густав Гресел, бивш австрийски военен и изследовател на сигурността, който сега работи в Европейския съвет за външни отношения. "Във военните среди никой не поставя под съмнение качеството на полската армия."

Друг е въпросът, обаче, дали военната мощ на Полша ще се превърне в политическо влияние в Европа. Досега това не се е случило, до голяма степен защото центристките сили, които доминират в ЕС, не вярват на полското правителство, което се контролира от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Продължаващата борба между Варшава и Брюксел за това, което ЕС вижда като незачитане на демократичните норми и върховенството на закона от страна на правителството, накърни репутацията на страната в целия блок.

"Полша е подценена в политическо отношение заради вътрешните си конфликти", каза Гресел, подчертавайки борбите, които съществуват дори в рамките на ПиС за посоката на страната и за това докъде да се стигне в компромисите с Европа.

Единственото нещо, за което са единодушни разединените политически партии в Полша, е необходимостта от укрепване на армията. Макар че опасенията около Русия стимулираха този стремеж, Варшава се тревожи и за надеждността на Вашингтон. За разлика от по-голямата част от останалата част на ЕС, обаче, тяхната загриженост не е, че Доналд Тръмп ще се върне като президент, а че няма да се върне. Въпреки задълбочаващото се сътрудничество между американските и полските военни в помощ на Украйна, сегашното ръководство на Полша продължава да изпитва недоверие към президента Джо Байдън, който като кандидат определи правителството на страната като "тоталитарно".

Произведено в Корея

Въпреки че Вашингтон приветства обещанията на Полша за разходи за отбрана, съществуват и въпроси дали Варшава наистина ще ги следва, както и разочарование, че страната се обръща към Южна Корея за някои от най-големите в историята си покупки.

През пролетта Полша подписа договор на стойност 23 млрд. злоти (4,9 млрд. евро) за 250 танка Abrams от САЩ - бърза замяна на 240-те танка от съветската ера, изпратени в Украйна. Военновъздушните ѝ сили са оборудвани с американски F-16, а през 2020 г. Варшава подписа сделка за 32 изтребителя F-35 на стойност 4,6 млрд. долара. Но фокусът на неотдавнашните ѝ военни разходи е Корея, където тя подписа множество сделки за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.

Досега Полша е поръчала от Южна Корея оръжия на стойност между 10 и 12 млрд. долара, казва Мариуш Целма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, уебсайт за новини и анализи в областта на военните технологии. Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo. Това е само използваното оборудване.

Апетитът на Полша за нови оръжия е още по-голям. В допълнение към незабавните доставки се очаква корейците да доставят общо 1000 танка К2 и 600 гаубици К9 до средата и края на десетилетието.

"Нито една западна държава не иска да увеличи военните си сили толкова много и толкова бързо. Който и да получи сделката за оръжейните сделки на Полша, го очакват десетилетия наред ползи, защото трябва да се поддържа и ремонтира оборудването", казва Целма.

Привлекателността на Южна Корея е в това, че нейното военно оборудване по принцип е по-евтино от американските и европейските алтернативи и може да го произвежда в кратки срокове. Покупките, разбира се, са трън в окото на мечтите на френския президент Еманюел Макрон за "стратегическа автономия", в която той си представя Европа, способна да се защитава с домашни (най-вероятно френски) оръжия.

Но полските лидери не крият, че натискът на Европа върху Полша заради спорните ѝ съдебни реформи и други въпроси също е изиграл роля в решенията за пазаруване от Сеул.

"Готови сме да купуваме оръжия от други страни в ЕС, но те трябва да спрат войната си срещу Полша", заяви по-рано този месец председателят на ПиС Ярослав Качински. "Готови сме да раздаваме сделки и пари, но не и когато ни казват, че в Полша няма върховенство на закона."

Варшава е поръчала италиански хеликоптери

Leonardo за 8 млрд. злоти,

но споразумението предвижда хеликоптерите да бъдат произведени в Полша. Макар че никой не поставя под съмнение амбициозността на полските разходи, някои се питат за тяхната осъществимост и за политическите мотиви, които ги подтикват. До 2035 г. страната възнамерява да похарчи 524 млрд. злоти за военни цели.

"Добре, имаме нужда от танкове и гаубици, но дали от стратегическа и оперативна гледна точка са ни необходими толкова много? Няма никаква яснота защо министерството изведнъж обяви всички тези сделки", казва пенсионираният генерал от армията Станислав Козией, бивш началник на Бюрото за национална сигурност на Полша. Като се има предвид значението на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че ПиС прави военните инвестиции с оглед на националните избори догодина, тъй като партията губи позиции в проучванията на общественото мнение. Ако се стигне до смяна на правителството, новият кабинет ще трябва да зададе някои трудни въпроси относно способността на Полша да финансира такова огромно превъоръжаване, казва Козией. Въпреки че икономиката на Полша е стабилна през последните години, планираните военни разходи са безпрецедентни и със сигурност ще натоварят бюджета на страната.

"Трябва да има баланс между военните разходи и цялостното икономическо развитие на страната", каза Козией. "Каквито и да са плановете, по-добре е те да преминат през анализ на това какви ще бъдат стратегическите условия за сигурността на Полша след войната в Украйна."

Германия, същевременно, изглежда приветства военното укрепване на Полша въпреки трудните двустранни отношения между двете страни и смутната история между тях. Берлин разглежда Полша като буфер, който го отделя от сферата на влияние на Русия. Колкото повече танкове и войници има Полша, толкова по-сигурна ще бъде Германия. "Имам впечатлението, че германците виждат в Полша удобен хамак", казва Гресел, визирайки репутацията на Берлин, който седи и се отпуска удобно, докато съюзниците, в частност САЩ, вършат тежката работа по отбраната.

Междувременно, днес стана ясно, че полските власти са приели предложението на Германия за разполагане на допълнителни батареи за противоракетна и противовъздушна отбрана Patriot в страната и планират да ги разположат на границата с Украйна. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

"С удоволствие приех предложението на германския министър на отбраната за разполагане на допълнителни пускови установки за ракети Patriot в нашата страна. По време на днешния телефонен разговор с германската страна ще предложа системата да бъде разположена на границата с Украйна", написа министърът в Twitter.

По-рано днес германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че Берлин е предложил на Варшава изтребители Eurofighter и системи за противовъздушна отбрана Patriot за защита на небето след катастрофата с украинската ракета.

 

------------------------------

С посредничеството на Politico

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n