Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

МВнР ще извика посланика на РСМ, Брюксел е информиран за въоръженото нападение срещу нашия клуб в Охрид

akurГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македонският посланик в София днес ще бъде извикан в Министерството на външните работи и ще му бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. „Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството

на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт“, се подчертава в позицията на външнополитическото ни ведомство.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия инцидент в Охрид. Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Кореспондентът на БГНЕС уточнява, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон за смяна имената, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.

 

 

 

„Сръбският свят“ е заплаха за България и за Европа

Проектът „Сръбски свят“ представлява заплаха за Балканите и Европа като цяло. Подценяването му от българската дипломация се дължи на факта, че някои родни политици забравят, че България и в ЕС има национални интереси.

Сърбия е една затворена държава, в която се играе на свобода на медиите. Всичко е подчинено на Вучич. Сърбия е руският остров в Европа.

Българските политици трябва да намерят добри съветници, защото Балканите са опасно място на конфликти, които могат да избухнат от една искра.

Това каза в интервю кореспондентът на агенция БГНЕС в Белград Ели Юрукова.

 В сравнение с останалите страни от Западните Балкани, които журналистката много добре познава, тя сподели, че намира България възродена, по-красива, европейска. „Духът на българина не е изчезнал. Не е изчезнала и любовта му към България. България е един от бисерите и богатството на Европейския съюз“, подчерта Юрукова. Според нея в Европа се оказа, че е възможно всичко – и война, и мир: „Руската криза, руско-украинската война, сега напрежението в Косово, показват, че няма мир“.

На въпрос дали сме свидетели на края на управлението на сръбския президент Александър Вучич, Ели Юрукова е на мнение, че „трябва още да очакваме“. Тя е убедена, че той има една много особена роля в тази балканска или сръбско-европейско-руска кръстословица.

„Вучич трябва да направи големи компромиси. Вучич трябва, първото нещо което е, да въведе санкции срещу Русия и може би да признае Косово по някакъв план – европейски, американски или може би сръбско-косовски. Един американски политик беше казал, че компромисът за Косово ще се намери не когато Сърбия и Косово бъдат съветвани от Брюксел и от Вашингтон, а когато Белград и Прищина седнат да разговарят. Именно това е решението на косовския конфликт, иначе просто всичко друго е мимикрия“, категорична е Ели Юрукова.

В Сърбия е в ход изпълнението на нов план, наречен „Сръбски свят“, който според журналистката има връзка със съществуващия „Руски свят“, защото Русия се надява, че ще запази влиянието си в Сърбия, която е единственият ѝ остров на Балканите и в Европа. „Русия ще направи абсолютно всичко да запази Сърбия като свой сателит, това ще бъде много трудно, защото Вучич трябва наистина да избира между Брюксел и Москва и в един момент съм убедена, че той ще избере Брюксел, той няма друг изход“, заяви Юрукова.

Подобни проекти като „Сръбски“ и „Руски свят“ обаче представляват заплаха за региона ни и като цяло за Европа. „Представете си, че се изпълни руско-сръбската идея за руска военна база в Сърбия. Сега се говори само за хуманитарен център, който помага при извънредни обстоятелства, но аз съм убедена, че планът е да се направи руска военна база в Сърбия“, обясни Юрукова, визирайки центъра в Ниш, и допълни, че не знае дали Вучич ще позволи, или няма да го позволи, но самата тя вярва, че това няма да се случи, независимо от желанието на Москва. Появата на подобна база недалеч от границите на България, означава само още по-дълбоко военно-политическо навлизане на Русия в Сърбия.

Подценяването на опасния за европейската и регионална сигурност „Сръбски свят“ от българската дипломация се дължи на факта, че някои родни политици забравят, че България и в ЕС, забравят и българските национални интереси, заяви Ели Юрукова. Според нея, липсва мъдростта на политиците. „Един министър, един президент не трябва да знае всичко за Балканите, но той трябва да има добри съветници, които да му говорят истината за политиката“, посочи тя.

Юрукова сподели, че ѝ се е случвало да съветва балкански политици и забелязва как те събират мнения на независими наблюдатели, на журналисти и на хора от народа, за да създадат своето истинско мнение. „Мисля, че това в България липсва и пожелавам на българските политици да намерят по-добри съветници, защото Балканите са опасно място на конфликти, които могат да избухнат от една искра, да се запалят. Трябва мъдрост. Вярвам в българската мъдрост“, каза тя. Ели Юрукова е категорична, че глобално свобода на медиите на Балканите не съществува, за съжаление.

„Сърбия е една затворена държава, в която се играе на свобода на медиите. Националните телевизии, печатът, радиото са подчинени на Вучич. Просто има малки отблясъци по една, две телевизии, които нямат национално излъчване, и може би два вестника, които могат да пишат това, което наистина става“, каза тя и добави, че същото е състоянието на медиите и в Македония, и в Хърватия. В Словения има по-голяма пътека към свободата на медиите, макар че и Словения като образец има проблеми.

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n