Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

31 американски „Абрамс“, поне 80 „Леопарда“ и много британски и френски машини получават ВСУ за нова контраофанзива

leopsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Коалицията даде зелена светлина. Какво се знае за прехвърлянето на танкове Leopard 2 и колко ще получат украинците? Ето и подробностите: правителството на Германия реши да предостави на въоръжените сили на Украйна бойни танкове Leopard-2 и позволи на страните партньори да прехвърлят танкове от тези модели, които имат на въоръжение. Какво се знае за основните характеристики на този танк? 12 държави

(Полша, Германия, Португалия, Испания, Норвегия, Финландия, Холандия, Канада и други) изразиха готовност да прехвърлят свои бойни машини Leopard 2. В близко бъдеще коалицията планира да сформира 2 пълноценни танкови батальона (80 бойни машини) за Въоръжените сили на Украйна;

Не всички страни разполагат с най-модерните модификации на Leopard 2, така че можем да кажем, че въоръжените сили на Украйна ще получат модификации от три типа - A4, A5 и A6 (това е версията, която самата Германия ще даде). Танкът е оборудван със 120-мм гладкоцевно оръдие, дължината на оръдието е 44 калибъра, скорострелността е 10-12 изстрела в минута;

Модификацията A4 е най-разпространената в Европа. Серийно се произвежда през 1985-1992 г. Въпреки факта, че това е най-старата версия, която може да бъде прехвърлена в Украйна, танкове от тази модификация имат термовизионни камери, както и цифрова система за управление на огъня.

Версията A5 се появява през 1995 г. Тя премахна основните недостатъци и въведе подобрения в предишната модификация: появи се допълнителна броня на кулата, интегрирана беше нова система за управление на огъня, хидравличните задвижвания бяха заменени с електрически и беше въведена панорама на командира. Теглото на машината обаче също стана голямо - от 55 тона (при версия А4) на 62,5 тона.

Модификацията на A6, която Германия директно обещава, се появи през 2001 г. Този танк се различава от A5 по огнева мощ и подобрена точност на стрелбата, благодарение на инсталирането на оръдие Rh-120 с удължена цев от 55 калибъра. Оборудван е и със 7,62 mm картечници MG3, едната от които може да се използва като противовъздушно оръжие. Резервоарите за гориво имат специален пълнител, който не експлодира при повреда, има лазерна система за предупреждение и засилена противоминна защита под шасито.

Екипажът се състои от 4 души: командир, стрелец, товарач и водач. Танкът е използван по време на боевете в Афганистан. След това е оборудван с допълнителна защита на дъното. След Афганистан превозни средства от този тип бяха използвани по време на боевете в Сирия.

Малко преди Берлин да оповести важното си решение за „леопардите“, администрацията на Джо Байдън обяви, че ще изпрати 31 танка „M1 Abrams“ в Украйна в сделка за 400 милиона долара. Това съобщи журналистът от Bloomberg Джордан Фабиан, позовавайки се на два източника. Тази информация повтаря данните на Politico, който съобщи, че САЩ се готвят да прехвърлят 30 танка Abrams.

Да не забравяме вече изпратените от Лондон танкове "Чалънджър" и френските колесни AMX. Плюс обещаните от Макрон верижни "Леклерк". 

Тоест, в най-скоро време над алкохолизираната хулиганска банда в Донбас ще се сгромоляса истинско стоманено цунами.

О, на Владимир Владимирович едва ли му пука от това!  Макар и да потъва, руският корабль потъва "по план" - свежо пушечно месо все още се намира, дървен материал за ковчези - също. Дядя Вова е на топло и сухо - в бункера. Е, не може да е спокоен на 100 %, защото Патрушев може да реши да го почерпи с отровна водка, или пък Кадиров да поиска да му пререже гърлото, като отмъщение за убийството на неговия баща - чеченците помнят като слонове...

Но на война, като на война...

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n