Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Путин изисква напредък. Руският Генерален щаб е ужасен. Има паника

puuyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ
„Генералният щаб е ужасен от заповедта на Путин за нападение, Русия може да загуби остатъците от армията в това клане“, казва професор Соловей, руски политически анализатор. Руските генерали са изключително недоволни от заповедта на лидера на Кремъл за настъпление в Украйна, твърди Валерий Соловей. Още през февруари руската армия ще започне ново мащабно настъпление в Украйна. Кремъл иска да стигне навреме, преди мощните нови оръжия на НАТО да бъдат изпратени в Украйна. Според него, назначаването на Валерий Герасимов за командир на окупационната групировка на руските войски в Украйна е един от ключовите признаци за подготовка за настъпление. Според вътрешния човек в Кремъл, Путин смята началника на генералния щаб за най-способния сред военния елит. Що се отнася до генералите, уверява Соловей, там преобладава паниката за предстоящото настъпление.
„Герасимов получи заповед да подготви настъпление едновременно в няколко посоки. Генералният щаб е ужасен от тази заповед на върховния главнокомандващ. Не преувеличавам, те са ужасени. Страхуват се да не загубят останките от въоръжените сили в клането, в което сега са въвлечени по заповед ... Всичко това е планирано за февруари. И също поради причината, че се страхуват че няма да успеят - и Украйна ще има нови оръжия: по-опасни, модерни и нападателни. Следователно, сега е последният шанс да се опитаме да нанесем удар на Украйна“, твърди източникът от Кремъл.
Той уверява, че Кремъл дори не се надява да спечели войната срещу Украйна. Целите днес са поразително различни от тези, които бяха по време на инвазията на 24. февруари.
„Задачата е съвсем друга – да напуснем при почтени условия... Става дума за запазване на минимума: това е Донбас, част от „новите“ територии (дори не всички) и защита на Крим. Като цяло никой не разчита на повече", каза Соловей. Той обърна внимание на факта, че след загубата на Херсон и целия десен бряг на плацдарма в Южна Украйна руската армия временно премина към стратегическа отбрана. Путин обаче настоява за решителни действия. Приближените му опитват да го разубедят, но всичко е безполезно.
"Всички аналитични бележки, които получава върховният главнокомандващ Путин, са категорично против. Те показват, че това е безсмислено, опасно и контрапродуктивно... Но в Русия има такъв механизъм за вземане на решения, че само един човек го определя“, каза Соловей.
Да си припомним, че по-рано генерал Руцкой (бивш вицепрезидент на Елцин), който обвини Путин в държавна измяна поради неподготвената и авантюристична агресия срещу Украйна, обяви неспособността на руската армия да извършва офанзиви. Той нарече ръководството на руското министерство на отбраната "абсолютно некомпетентно".
"За провеждането на такива операции е необходимо да има съответните въоръжени сили. Ако въоръжените сили нямат способността да провеждат оперативно-стратегически настъпателни операции, тогава е по-добре да не се намесвате, особено извън собствената си страна“, каза генералът. По думите му, 22 години руската армия се ръководи от хора, които никога не са служили във войската.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n