Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Диверсанти в цивилни дрехи ще атакуват министерствата и ще вземат заложници

centrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Президентът на Молдова Мая Санду потвърди, че украинската страна ѝ е предала плановете на Кремъл за дестабилизиране на ситуацията в Молдова и че се подготвят военни действия с участието на диверсанти извън страната - от Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора. Изявлението е направено на специален брифинг. "Това е краткосрочен план, който предвижда саботаж с участието на хора с военно обучение, облечени в

цивилни дрехи. Те планират насилствени действия, включително атаки срещу някои държавни институции и вземане на заложници", каза Мая Санду. Според нея в предадените от Киев материали, има подробна документация за логистиката на организирането на тези диверсионни действия.

"Планът предвижда използването на хора извън страната за насилствени действия в Молдова. Например, материалите съдържат инструкции за влизане в Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора", добави президентката.

Санду каза още, че под прикритието на мирни протести те подготвят опит за завземане на властта в Кишинев. Тя добави, че правоприлагащите органи на Молдова се готвят да предотвратят тези провокации и да държат ситуацията под контрол. Припомняме, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел президентът Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване е прихванало плановете на Кремъл да поеме контрол над Молдова, след което украинският лидер незабавно прехвърли цялата информация на колегата си, президентката Мая Санду.

„Не знаем дали Москва вече е дала заповед да се действа според този план срещу Молдова. Но видяхме какво планират да направят. Видяхме ги как действат срещу Украйна, срещу други държави, вклъчително в Европа. Нищо ново“, каза Зеленски.

Русия многократно е отправяла остри и груби атаки срещу Молдова и молдовското ръководство, особено след началото на пълномащабно нахлуване в Украйна.

Сред последните руски вербални атаки е изказването на министърът на външните работи Сергей Лавров, който заяви, че от Молдова се опитват да направят „втора Украйна“; впоследствие изявлението му беше остро коментирано в държавното външнополитическо ведомство на Молдова.

Да припомним, че през 2016 година българските служби са осуетили опит за прокремълски метеж в България, при който две паравоенни организации, финансирани от Кремъл, е трябвало да атакуват Парламента и Министерски съвет. През същата година бе осуетен и опит за държавен преврат в Черна гора, зад който стоят руски и сръбски служби.

 

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n