Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

В около 3 часа космическият пришълец с диаметър от 1 м навлезе в земната атмосфера и зрелищно се взриви

asteryuГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В около 3 часа местно време на 13. февруари астероид е навлязъл в земната атмосфера и зрелищно се взриви във въздуха, на около 4 км от френското крайбрежие. Това е един от малкото случаи, когато експлозията на космическото тяло е била предсказана предварително. Информацията е на английското издание „Телеграф“. „Космическият пришълец Sar2667 навлезе във въздушното пространство на Земята

над Ламанша и избухна във въздуха“, написаха британските журналисти. Ефектната експлозия бе наблюдавана от жителите в южната част на Англия, Уелс и населението на северната част на Франция.

Нещо повече – любителят астрофотограф Том Уилям съобщи за размера на звездата в своя Twitter. "Размерът на тялото е около 1 метър. Приличаше по яркост на Луната, когато навлезе в земната атмосфера", пише Уилямс.

Международната метеорна организация /белгийска организация с нестопанска цел/ заяви, че обектът се е приближил на около 4 километра (2,5 мили) от бреговете на Франция и е създал ефекта "огнена топка". Това е седмият случай в историята, когато може да се предвиди въздушна експлозия. Преди това подобно явление се случи през ноември миналата година, когато астероид навлезе в земната атмосфера в небето над Онтарио, Канада.

След земетресенията, следващият страх на човечеството е свързан със сблъсък на голям астероид със Земята, което би довело до хуманитарна катастрофа, съпоставима с термоядрена война.

Да припомним, че миналата есен бе реализиран първият успешен опит да се повлияе на траекторията на полета на астероид, представляващ евентуална заплаха за живота на Земята. Космическият кораб DART на НАСА успешно удари астероида Диморфос.

Според Reuters, DART, който е с размерите на вендинг-автомат за кафе, се е блъснал в гиганта Dimorphos, който е сравним с футболен стадион. Това се случи на разстояние 11 милиона километра от Земята, като астрофизиците продължават наблюденията си, за да установят колко се е променила траекторията на астероида.

Ето и видео от ефектната експлозия над Ламанша: 

 

https://life.pravda.com.ua/society/2023/02/13/252820/

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n