Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ако си руснак и си се пошегувал с Путин, вече си готов за затвора

puuuterГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тотално държавно наблюдение в Мрежата! Кремъл прави всичко, за да следи какво пишат руснаците за Владимир Путин и войната в Украйна. Това не е новина. Сега обаче разследване разкрива как точно се извършва това. Звучи нереално, но е истина. Представете си една група хора, които ви следят денонощно какво пишете в социалните мрежи. Следят не само вас, но и милиони като вас. Следят не само какво пишете в социалните мрежи, а и какво четете, какво търсите в интернет, с кого контактувате.

Сега си представете, че това не е просто група от хора, а държавна структура, която има бюджет и стройна организация. Но това не е всичко. Работещите в тази структура събират всичко "съмнително" за вас и още на момента го изпращат до службите за сигурност и прокурори.

Как става това ли? Елементарно. Имат си общ чат. И ако това ви звучи страшно, то също не е всичко. Когато тези хора забележат, че вие и другите като вас често търсите в интернет информация по една определена тема, а пък резултатите в търсачките не им харесват - тогава просто блокират тези страници.

Ето за какво става дума: търсите информация за падналата руска ракета върху жилищна сграда в украинския град Днипро. В интернет има много такива статии. Тези линкове обаче ще бъдат блокирани и вие няма да ги видите в резултатите от търсенето.

Но и това не е всичко. Тези хора разработват инструмент, който да ви наблюдава, да анализира мимиките на лицето ви да решава дали сте опозиционно настроен. И всяко тяхно "откритие" се изпраща в общия чат към прокурорите и полицаите.

Сега вече знаете за какво е тази история. Тя е напълно реална.

Началото

През ноември 2022 г. беларуската хакерска група Cyber partisans (Киберпартизани) хакна една от структурите на Роскомнадзор - Главния радиочестотен център (ГРЧЦ).

Хакерите предадоха на журналистите от "Система"(новият рускоезичен разследващ проект на Current time и Радио Свобода) архив с документи и имейли, изтеглени от сървърите. Те доказват, че малко известният център играе ключова роля в тоталното държавно наблюдение на руснаците в интернет, цензурира независими медии и изготвя и изпраща доноси до Министерството на правосъдието за потенциални "чуждестранни агенти".

Роскомнадзор е руската федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и медиите. Част от нея е ГРЧЦ, чиито специалисти събират "фалшификати" за руската армия в социалните мрежи (включително в окупираните украински територии), помагат на търсачката Яндекс да премахне информация за руски военни престъпления в Украйна, обучават невронни мрежи да търсят обиди срещу Владимир Путин. За да улесни шпионирането на гражданите, ГРЧЦ е разработила таен месинджър.

 

Прочетете цялото разследване за тоталния шпионаж и контрол на кремълските песове ТУК

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n