Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дали бездействието на нашите служебници е „държавна измяна“? Конституционните съдии имат думата

vertaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Словашкото правителство обяви, че Съединените щати са предложили на Братислава голям пакет оръжия от собствения си арсенал, като компенсация за съветските изтребители МиГ-29 и ракетите ЗРК, които словаците дават на Украйна. Това заяви министърът на отбраната Ярослав Наги. Той каза, че Щатите предлагат на Словакия 12 нови щурмови хеликоптера Bell AH-1Z Viper със свързано оборудване и програма за обучение на пилоти и техници, както и повече от 500 ракети въздух-земя AGM-114 Hellfire.

Общата стойност на тези оръжия надхвърля 1 милиард долара. Според предложението, Словакия ще трябва да плати 340 милиона от тази сума за 3-4 години, а останалите, около 660 милиона, ще бъдат поети от бюджета за отбрана на САЩ. Ярослав Наги отбеляза, че има и други кандидати за хеликоптери, но офертата е изпратена преди всички на Словакия - като компенсация за забавянето на изтребителите F-16.

„Това е много изгодна оферта и значително ще увеличи отбранителния потенциал на Словакия. Сега изобщо нямаме бойни хеликоптери, така че това биха били напълно нови възможности за нас. Веднага след МиГ-овете и част от системата за противовъздушна отбрана „Куб“ се прехвърлят на фронта“, каза министърът.

Наги припомни, че Словакия също трябва да получи около 200 милиона компенсации от Европейския фонд за мир за МиГ и около 50 милиона за системата за противовъздушна отбрана „Куб“. Следователно, заедно с 660-те милиона, които САЩ са готови да покрият от бюджета си, размерът на компенсациите за Словакия от съюзниците за тези оръжия за Украйна ще надхвърли 900 милиона евро.

Припомняме, че на 17. март правителството на Словакия на извънредно онлайн заседание реши да прехвърли 13 изтребителя МиГ-29 на Украйна. Братислава обяви решението си ден след като полският президент Анджей Дуда обяви прехвърлянето на четири МиГ-29 на Украйна през следващите дни. Полските самолети ще бъдат компенсирани с оръжия от Обединеното кралство.

Ето как действат държавите, които не са парализирани от руска агентура и могат да вземат самостоятелни, националноотговорни решения. Докато Reshetnikov’s boy парадира публично, че България няма да даде нито изтребители, нито ракети, нито гаубици – докато управляват служебниците. 16-ата република/губерния нямало да участва и в сделката за закупуване на снаряди за украинските ВСУ. При положение, че Парламентът взе решение за изпращането на оръжия за Киев и задължи правителството да свърши нужното. И имайки предвид, че след около година родните „мигове“ ще стават само за паметници – в кварталните градинки на българските градчета и паланки.

Да, сега е моментът Конституционният съд да се произнесе дали действията и бездействията на настоящия президент Радев се вписват в квалификацията „държавна измяна“. Да припомним - в българската Конституция е записано, че измяната е едно от основанията за стартиране на процедура за „импийчмънт“ спрямо държавния глава, която би могла да се развие до предсрочно прекратяване на правомощията му.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n