Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

10 новосъздадени украински бригади получиха 230 танка и 1550 БТР-а от НАТО

fehtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг инспектира на място боеготовността на ВСУ, той заяви пред медиите, че Киев е готов да освободи още от своите територии. Той добави, че сега Алиансът е съсредоточен да осигури победата на Украйна, а след края на войната ще бъде направено всичко, за да може Киев сам да сдържа завоевателните апетити на Кремъл. Според ръководителя Пентагона Лойд Остин, през последните няколко месеца Украйна е получила от съюзниците „повече от 230 танка, повече от 1550 бронирани машини, както и друга техника и боеприпаси за оборудване на повече от девет новосформирани бронирани бригади“.

Остин потвърди, че украинската армия ще започне обучение в Германия за експлоатацията на американски танкове M1 Abrams след няколко седмици. Изявлението на Остин е направено след работата на 11-ото заседание на Контактната група по отбраната на Украйна в авиобазата Рамщайн в Германия.

"Ние ускорихме графика за доставка на M1 Abrams, за да предоставим на Украйна повече бронирани превозни средства през следващите месеци. А машините, които украинците ще използват за обучение, ще пристигнат тук в Германия в началото на май", каза шефът на Пентагона. „Всичко това е огромен напредък и аз съм уверен, че оборудването и обучението, които идват с него, ще позволят на украинските сили да продължат да бъдат успешни на бойното поле“, каза Остин.

Очаква се 31 американски танка да бъдат доставени на полигона Графенвер в Германия; обучението продължава около 10 седмици. Администрацията на Байдън обяви намерението си да изпрати танкове в Украйна през януари. Тя предприе тази стъпка, след като месеци настояваше, че те са твърде трудни за поддръжка и ремонт.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n