Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ВСУ са извършили десант в Херсонска област, по данни на американския Институт за изучаване на войната

udesГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Институтът за изучаване на войната /ISW/ твърди, че украинските въоръжени сили са заели позиции на левия бряг на Днепър в района на Херсон. Анализаторите на института казват, че руските „военни кореспонденти“ са предоставили достатъчно геореферирани видеозаписи и текстови съобщения, потвърждаващи, че украинските сили са заели позиции на източното крайбрежие в Херсонска област. 

„Кадри с геолокация, публикувани от руски блогър на 22. април показват, че ВСУ са заели позиции на брега на река Днепър северно от Олешки (7 км югозападно от Херсон) и са напреднали до северния край на селището на магистрала E97, както и на запад от Летни вили (10 км южно от Херсон). Кадрите също така показват, че руските войски може да не контролират островите на реките Конка и Чайка, разположени на по-малко от половин километър северно от геолокационните позиции на украинската армия близо до Антоновския мост“, се казва в доклада на ISW.

Институтът отбеляза, че на 20. и 22. април руски „военни кореспонденти“ са обявили, че украинските сили са установили позиции на източното крайбрежие на Херсонска област, установили са стабилни линии за снабдяване на тези позиции и редовно са извършвали рейдове, което показва липса на руски контрол над района.

ISW отбелязва, че според картата на военните действия на друг руски блогър руските сили не контролират някои острови в делтата на Днепър югозападно от Херсон, което показва възможно настъпление на украински войски към тези острови.

Анализаторите отбелязват също, че някои руски „военни кореспонденти“ се оплакват, че ниската интензивност на артилерийския огън поради прекомерната централизация на руското военно командване е позволила на украинските войски да дебаркират на източния бряг.

"Руските войски може да предпочетат да държат линията в градски райони като Альошки и Нова Каховка, оставяйки островите в делтата на Днепър необитаеми. Степента и намеренията на тези украински позиции остават неясни, както и способността и желанието на Украйна да поддържа стабилна позиция в тази област", съобщават от института.

ISW отбеляза, че за първи път разпознава територията на източния бряг на Днепър в Херсонска област като контролирана от Украйна, тъй като едва сега е получила надеждни геолокационни изображения на украински позиции на източния бряг, както и руски доклади от различни източници за продължително украинско присъствие в тази област.

Ръководителят на пресцентъра на оперативното командване "Юг" на ВСУ Наталия Гуменюк не потвърди, но и не отрече информацията на Института за изучаване на войната за десанта на Въоръжените сили на левия бряг на Херсонска област. Гуменюк беше помолена да потвърди или отрече информацията в тв-ефир - тя не направи това, но помоли за търпение.

„Когато е необходимо да се преодолее такова препятствие като Днепър, когато фронтовата линия минава през широка мощна река, това е много трудна задача“, каза Н. Гуменюк. Следователно условията на военна операция изискват информационно затъмнение, докато стане достатъчно безопасно за нашите военни – допълни тя.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n