Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ДПС и руски олигарх надничат зад енергиен мегапроект до Бургас

fottoiАтанас ЧОБАНОВ

Инвестиция във фотоволтаичен парк, завод за водород за 600 милиона лева и 1000 работни места. Това предлага фирмата “Виртус Инвестмънт”, а Община Бургас радушно прие офертата и задвижи процедура по обособяване на парцели в района на авиобазата в с. Равнец. Никому неизвестните инвеститори имат дебели връзки с ДПС и руски олигарх, санкциониран от Украйна, разкрива проучване на BIRD.BG.

Освен това техни фирми дължат близо 1,5 млн. лв. на НАП.

От държавата на Радев към кмета на ГЕРБ

Инвестиционното предложението на “Виртус Инвестмънт” беше разгледано на сесия на Общински съвет Бургас на 11 април и описано със суперлативи и от двете страни. “Държавата ни насочи към Бургас, а тук срещнахме прелестен кмет, който ни спомага от първата минута” – разказва пред местния сайт “Флагман” Красимир Стоянов, представен като акционер във “Виртус”.

“Прелестният кмет” Димитър Николов /ГЕРБ/ от своя страна е вкарал по нощите докладна записка за разглеждане от Общински съвет Бургас. С нея се иска Общинският съвет да даде предварително съгласие за учредяване право на строеж за срок до 35 години на площ от около 830 000 кв. м. в района на Равнец на акционерното дружество „Виртус инвестмънт“.

Другият съсобственик във “Виртус Инвестмънт” Свилен Баев пък описва мащабите на проекта с 400 декара халета: “Те са разположени на територия от около 400 дка. Индустриалната зона се предвижда да бъде около 400 дка. Върху всички тези покриви ще бъде една много голяма част от фотоволтаичната мощност, която ни е необходима. Останалата територия от 400 дка ще бъде използвана за фотоволтаичен парк със завода за производство на водород, като само той самият ще отнема около 50 дка от площта”.

Въодушевени от обещанията за иновативния завод и разкриването на над 1000 работни места, общинските съветници почти единодушно одобриха докладната на кмета Николов. “Гордея се с такива решения” – каза кметът пред медиите след гласуването. Близо 600 милиона лева щяла да бъде инвестицията в този мегапроект, комбиниращ фотоволтаични мощности и завод за водород, разказа Свилен Баев в предаването “Евродикоф” на 14 април. Попитан от водещия какъв е произходът на тези средства, Баев каза, че инвеститорите ще привличат финансиране от банки. Той изрично отрече в проекта да има руски пари.

Връзки с ДПС и руски олигарх

BIRD направи проучване на фирмените и семейни връзки на Свилен Баев, което разкри както солидна връзка с ДПС, така и близки отношения с руски олигарх, попаднал под санкции. Родителите на Свилен Баев са Мариела Баева и Тони Баев. Мариела Баева е политик от ДПС, била е евродепутат в Европейския парламент (2007 – 2009). Тони Баев представлява фирмата Windows International Hellas SA, която е собственост на Леонид Лебедев. Той е е руски политик и бизнесмен, санкциониран от Украйна за връзки с режима на Путин. Свилен Баев е бил съдружник във фирмата Болкан Ютилитис заедно с Леонид Лебедев. Лебедев и Мариела Баева са членове на сдружението НТИ Нанотех.

Както се вижда, връзките на семейство Баеви с ДПС и руския олигарх никак не са инцидентни. Към това може да се добави, че до 2012 г. в “Болкан Ютилитис” участва “ковчежникът” на НДСВ и бивш депутат от ДПС Максим Димов.

Леонид Лебедев е бивш сенатор от републиката Чувашия, член на партията на Путин “Единна Русия” и член на Комитета на Съвета на Руската Федерация по икономическа политика. Бизнес интересите му са в областта на нефтената и газовата промишленост. Има и кипърско гражданство, заради което е бил разследван докато е бил сенатор. През 2004 година е замесен в скандал с оръжейни доставки от Украйна за Сърбия. Лебедев е санкциониран от Украйна със следните мотиви: “Поддържа тесни отношения с представители на правителството на Русия, както и с други органи на властта/политически елити и продължава да получава съществени бизнес и юридически ползи от тези отношения. За тази цел лицето е лоялно към руската политика по отношение на Украйна.”

В България Лебедев се изявява като член на сдружението Наука Технологии Иновации НТИ – Нанотех, регистрирано във Велико Търново и с управител бившия ректор на великотърновския университет Пламен Легкоступ. Последният стана известен и с факта, че по негово предложение през 2009 година ВТУ присъди на Владимир Путин титлата “Хонорис кауза”. /Миналата година, след руската инвазия, титлата му бе отнета – бел. ред./

Към настоящия момент Лебедев няма пряко участие в собствеността и управлението на български фирми и не се появява сред декларираните собственици на “Виртус Инвестмънтс”. Там Свилен Баев се явява съакционер заедно с кипърската офшорка Vapad Ltd.. Vapad е с номинален собственик Михалис Мушутас, който се появява в разследването Документите Пандора. Като съсобственик е представен и гръцкият гражданин Василиос Пападополу”.

“Виртус инвестмънт” има и друг енергиен проект, в района на Рупите. Според публикация на в-к “Струма”, технологията за производство на електричество на “Виртус” неотдавна е била внедрена от руска компания в ТЕЦ “Варна” на почетния председател на ДСП Ахмед Доган.

Фирмата “Болкан Ютилитис” е спомената в края на 2022 г. в медиите в Северна Македония, като компания “со дискутабилен кредибилитет”, която ще доставя природен газ. В публикациите се обръща внимание на връзките на Тони Баев с Леонид Лебедев.

Мегаинвеститори - длъжници на НАП?

На фона на тези планове за мащабни инвестиции буди недоумение, че Свилен Баев е собственик на фирма, която има големи задължения към НАП. Същото важи и за Красимир Стоянов, който е представен като акционер във “Виртус”, но името му не присъства в акционерната книга или в регистъра на действителните собственици на компанията. Общо компаниите с тяхно участие дължат почти милион и половина на фиска, като голяма част от фирмите-длъжници на Красимир Стоянов са включени в последния бюлетин с длъжници на НАП от месец март т.г.

От всичко това може да се заключи, че около водородния мегапроект в Равнец има много въпросителни, както за произхода на инвестицията, така и за капацитета на компанията да изгради мащабни производствени мощности, непознати до момента по нашите ширини. Ако фирмата в крайна сметка се сдобие с правото да ползва евтино общинската земя, тя ще може да я покрие с доходоносни фотоволтаици. А водородният завод за стотици милиони и хилядите работни места най-вероятно ще останат под формата на презентация и доклад, изготвени от “Водородното дружество”, в което виден член е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Случаят с “Виртус” напомня за енергийната инвестиция на “Джемкорп” по време на правителството на Кирил Петков. Тогава разследване на BIRD разкри, че “Джемкорп” е свързана с руския олигарх Алберт Авдолян. Заформи се скандал, подхранван от партия ГЕРБ, която в продължение на месеци извличаше политически дивиденти от руската връзка. Сега пък кмет на ГЕРБ прави жест към инвеститори с отчетливи руски и депесарски връзки. Разликата е, че меморандумът на държавата с “Джемкорп” беше разтрогнат без правни последици, а първото решение на бургаските общинари за учредяване на право на строеж върху 830 декара вече е факт.

 

kikio

На снимката (от ляво надясно): Димитър Николов – кмет на Бургас, Красимир Стоянов Георгиев, Свилен Тонев Баев – съсобственик и управител на “Виртус инвестмънт”, Василиос Пападополу – съсобственик на “Виртус инвестмънт”.

 

* * *

Как ви се струва гореописаният случай? Очевидно той е потвърждение на констатацията на журналиста Григор Лилов – че служебното правителство „храни“ не само патрона, но и партиите, които явно умишлено саботират съставянето на редовно правителство…

Каква е ситуацията пред България с правителството?

Водещите фактори са три.

1. Желанието на явно управлявали години наред и тайно управлявали също години наред партии (тайно - ДПС) по един или друг начин да имат достъп до най-съществени лостове на изпълнителната власт.

2. Желанието на Задкулисието всичко в страната да продължи по старому, представяно обаче от експерти и медии като напъни към новото.

3. Универсалната формула за постигане на тези цели има два ключови параметъра: или нещо като ОФ – някакво мнозинство на трапезата или служебен кабинет, което практически е същото, но с куриерски доставки по домовете на това мнозинство, от същата трапеза.

 

--------------------------

Предишната публикация на това разследване на А. Чобанов е в неговия сайт BIRD. Заглавието е от редакцията.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n