Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Във Великобритания може да си купиш бронирана бойна машина и през OLX

btryГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Байрактари, сателит, огромно количество пикапи и дронове - така загряха украинските доброволци. Но миналата година те хвърлиха око върху британския пазар на бронирани машини и започнаха да купуват от него всичко, което може да се използва за отпор на руснаците. Великобритания е интересна с това, че от много години продава стари бронетранспортьори на търгове. От тях се изваждат оръжията, но тежката верижна техника все още се търси сред местните жители. Тези скъпи "играчки" се използват в бизнеса или се заселват в колекционерски хангари.

Украинските доброволци имаха трудна задача: да намерят работещи бронирани машини във Великобритания, да ги закупят от частни собственици и със собствени усилия да ги доставят в Украйна.

Бронирани автомобили от онлайн магазина

„Върнете се от войната, влезте в OLX, купете там съветски бронетранспортьор и закарайте приятелката си в клуба с него.“ Звучи нереалистично, но е съвсем нормално за Великобритания.

„Имаме прекрасен малък FV103 CVRT Spartan за продажба. Карахме го из двора, това е много хубава кола. Добра е за офроуд и може да бъде регистрирана за пътищата на Обединеното кралство“, гласи обявата на британския уебсайт Tanks A.

След изтеглянето на войските от Ирак и Афганистан, Великобритания съкращава армията си и разпродава бронирани машини. Нови бронетранспортьори влизат на въоръжение там, така че оръдията и комуникационното оборудване се свалят от старите и машините се продават на търгове. Според портала Army Technology, повече от 150 единици верижна бронирана техника са били пуснати на търг във Великобритания само през 2022 г. Някои от тях заминаха за Украйна. В предишни години сред купувачите имаше много бизнесмени, които намериха мирно приложение на военната техника. Една от британските компании предлага на клиентите за 280 долара возене на Spartan или за 500 долара истинска кола за освобождаване от стреса. Предприемачи отдават бронирани автомобили под наем за рождени дни, сватби, погребения, митинги и филмови снимки.

"Видяхме места, където се използва бронирана техника за пейнтбол. Можеш да се събереш с момчетата, да вземеш бронирана кола и да играеш на война. Тогава ни беше неудобно, защото ние търсим оборудване за фронта, а за тях това са играчки, “, казва директорът на инициативата Unite With Ukraine Андрий Потичный от Световния конгрес на украинците (СКУ). На пазара има професионални компании, които купуват оборудване на търг, ремонтират, боядисват и изпращат големи партиди за износ. Украински благотворителни фондации си сътрудничиха с такива фирми. Изданието Sun писа за британския бизнесмен Ник Мийд, собственик на Tanks A Lot, който достави на Украйна 100 единици бронирана техника, включително танкове.

„Беше ми смешно да гледам как политици аплодират президента Зеленски в парламента, когато се съгласиха да изпратят 14 танка Challenger-2“, каза Мийд пред репортери. Всички оферти за продажба на бронирани машини във Великобритания бяха претърсени и обработени от доброволци, по-специално от украинската диаспора. Машините, както и колите, бяха в различно състояние и се продаваха на различни цени. Не всяка машина беше подходяща за бойни действия. Фондациите трябваше да наемат хора, които да оценят годността им на терен.

Световният конгрес на украинците изпрати офицери от отдела по логистика на TRO във Великобритания, за да проверят качеството на бронираните превозни средства. Фондация Сергей Притула привлече свои доброволци за това.

„Визуално винаги можете да видите кога колата е била обгрижвана и кога е лежала 30 години на полето. По-добре е да не взимате техника, която е била на разходки, защото е с голям пробег. Най-добре е да купувате бронирани машини от колекционери или професионални доставчици, които ги ремонтират, сменят масло, филтри и разбират условията, при които ще се използват“, каза Потичный.

Колко бронирани машини са закупени

от благотворителните фондове

Употребявани британски бронирани машини са закупени от най-малко три организации: Благотворителната фондация на Сергий Притула, Фондацията на Петро Порошенко и СКУ. Фондацията „Притула“ събра пари през ноември 2022 г. по време на обстрела на енергийната инфраструктура. Украинците дариха 236 милиона грипни само за ден и половина. С тези пари са купени 101 коли. Порошенко финансира половината от покупката сам, половината - със средства на своята фондация. Договорени са 14 машини. СКУ закупи и достави 25 бронирани машини благодарение на набирането на средства в 70 страни. Още 15 се подготвят за изпращане.

Така доброволците закупиха 155 единици бронирани машини за украинските защитници във Великобритания. Най-често медиите споменават FV103 Spartan, но има и FV105 Sultan, FV104 Samaritan, FV432 Bulldog, Stormer.

FV103 Spartan е седемместен бронетранспортьор, подходящ за транспортиране на малки разузнавателни групи. FV104 Samaritan е превозно средство за медицинска евакуация, способно да носи шестима ранени на носилка.

FV432 Bulldog е голям бронетранспортьор, който може да превозва до 12 души. FV434 – ремонтна бронирана машина с кран за работа на полето. FV105 Sultan е щабен бронетранспортьор със сравнително удобно работно пространство.

Това не е пълният списък на видовете оборудване, които украинците дариха на военните. Доброволците бързо закупиха работещи бронирани машини от частни ръце. Според Потични, сега е по-трудно да се намерят машини в добро състояние на британския пазар, така че СКУ се вглежда внимателно в американските бронетранспортьори M113, които могат да бъдат закупени в ЕС.

Неясни цени

До 2022 г. цените на бронираните превозни средства бяха стабилни и относително ниски. Например Spartan струваше 35 000 долара. Когато украинските доброволци дойдоха с парите на народа, пазарът започна да се раздвижва. Вече можете да намерите реклами за продажба на Spartan за $79 000.

„В момента, в който се разбра за първите споразумения за закупуване на такава бронирана техника за Украйна, продавачите разбраха, че могат да спечелят пари и вече нямаше ниски цени. Имаше фирми, които знаеха за нашата мега колекция и закупиха нужното оборудване. Те бяха убедени, че ще дойдем при тях“, обясни пред ЕП Уляна Федоряченко, мениджър по доставките на фондация „Сергий Притула“.

Доброволната бронетехника не се "разпилява" по целия фронт, а се прехвърля на бригади по отделни направления. Според Потични, от лятото на 2022 г. цените на бронираната техника във Великобритания са се увеличили с 25-35%. Цената на бойните машини за украински фондове никога не е била еднаква. Някъде собствениците надуха цената за по-добро качество или по-модерна модификация, някъде - за голям брой коли или бърза доставка.

Разликата в цената дори доведе до спор между двата фонда. Юрий Бирюков от фондация "Петро Порошенко" упрекна колегите си от фондацията "Сергий Притула", че уж са прибрали $100 000 за един автомобил, а пазарната му стойност е три пъти по-малка. Бронираните автомобили, закупени от благотворителните фондации, са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век.

Притула отговори, че 100 000 долара е максималната цена, която очакват да видят на пазара. Той беше инсталиран с марж, тъй като груповите поръчки на пазара са по-скъпи от малките. В резултат на това фондацията на Сергей Притула закупи 101 единици бронирани машини вместо 50.

„Бронираните превозни средства губят стойност, точно както обикновените автомобили. Можете да си купите Mercedes G Wagon 2015 за 80 000 долара или можете да го купите за 5 000 долара. Всичко зависи от състоянието, оборудването и модела.

Ако внезапно има огромно търсене, тогава цените се повишават още повече. Не можете просто да сравнявате два спартана", убеден е той. Сегашният фонд на Петро Порошенко е похарчил 18,4 млн. гривни за покупката и доставката на 14 машини, Фондът на Сергей Притула е платил 236 млн. за 101 машини, а Световният конгрес на украинците е платил UAH 100 милиона за 40 броя оборудване.

Доставка до Украйна

Също толкова трудна задача е доставката на оборудване в Украйна. Благотворителните фондации нямат такъв логистичен капацитет като НАТО или Министерството на отбраната, така че трябваше сами да проправят своя път. От СКУ казаха, че превозват оборудване с камиони. Тежките машини бяха инсталирани на тралове, а малките, като Spartan, бяха транспортирани по две части в палатки.

Камионите бяха доставени с ферибот до Холандия, след което пътуваха през Европа до Варшава. Там бронираните машини бяха преместени с кранове върху камионите на украински превозвачи, които ги предадоха на командирите на бригадите. Пътуването продължава осем-десет дни, а услугите на всеки камион струват 3-5 хиляди долара. Отделно изпитание беше бюрократичната тежест, защото не можеш просто да изнесеш оборудване с двойно предназначение от страната и да го транспортираш през Европа, трябваше да чакаш до пет седмици за разрешение за износ от Великобритания. Освен това беше необходимо да се получи лиценз за превоз във всяка страна. Фондовете отбелязват, че Министерството на отбраната, Генералния щаб, украинските и западните регулатори винаги са били снизходителни по всички бюрократични въпроси.

„Имахме нужда от лиценз за преминаване през територията на Франция и Германия. Мислехме, че сме заседнали с тази регистрация цяла седмица, защото полският лиценз отне доста време поради претовареността на съответното министерство.

Въпреки това французите и германците дойдоха да ни посрещнат, помогнаха ни да попълним правилно документите“, каза Федоряченко от фондация Сергей Притула.

Народни БТР-и за фронта

Бронираните машини, закупени от фондовете, са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век, така че имат дълга история. Въпреки това са доста подходящи за преместване и евакуация. Още повече, че отпред няма много бронирана техника.

„Военните използват бронирани превозни средства за изпълнение на всякакви задачи: евакуиране на ранени, нападение, отстъпление, изтощение, преместване на войски, тилово осигуряване.

„Свършат ли бронираните машини за фронта, това означава край на войната. Бронираните превозни средства трябва да идват в поток, стотици и хиляди превозни средства и трябва да вземете всичко, което дават“, казва военният анализатор Ихал Левин.

Оборудването вече се използва

в източната част на Украйна

Доброволната бронетехника не се "разпилява" по целия фронт, а се прехвърля на бригади по отделни направления. Това значително повишава тяхната боеспособност и спасява живота на защитниците.

„Разбира се, тази техника не е същата като новата като качество. Имаше известни дефекти. Говорихме за това с британците и сега те изпращат някои резервни части. Нашите хора знаят как да ремонтират това оборудване и когато възникнат проблеми, те имат директен контакт с представители на продавача, инженери и механици. Бойните машини вече работят в източната част на Украйна. Спасяват живота и здравето на военнослужещите. На него можете да изпълнявате много повече задачи, момчетата са доволни“, потвърди Александър Музика, офицер от командването на Силите за териториална отбрана, които получиха бронираните машини от СКУ.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n