Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Аналогичен случай и в наше село – да си спомним случая с отровените с метилов спирт 200 руснаци в Бургас през 1944

adskaqГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинското население в окупираните от руснаците зони се съпротивлява на нашествениците. По този начин, без да участват в бойни действия, 20 солдати се отправиха скоропостижно на Оня свят. Причината – яли крадени череши. Кметът на временно окупирания град Мелитопол - Иван Фьодоров нарече инцидента "друг вид партизанска съпротива". „Нашите фермери са подготвили още един подарък за рашистите

- това е прясно преработена череша, която предизвика масово заболяване сред тези, които са я откраднали от фермерите... Няма нужда да крадете нищо от нас! Всичко това е отгледано с упорития труд на нашите стопани“, каза кметът в ефира на телемаратона. Той допълни, че почти 100% от местното население оказва съпротива на силите на страната агресор.

„Те се страхуват от предстоящото настъпление на въоръжените сили на Украйна - руските нашественици избягаха от почти всички контролно-пропускателни пунктове край Мелитопол“, добави кметът.

В края на май миналата година кметът Иван Федоров оповести, че руски войници са предложили сътрудничество на местни фермери, участващи в отглеждането на известната мелитополска череша. Те казали, че ще вземат цялата реколта за продажба, а след продажбата щели да поделят печалбата със стопаните.

Да припомним, че Мелитопол и Бердянск са главните градове на областта Таврия, където живее многохилядна българска диаспора – потомци на насилствено изселените от България български семейства, вследствие на поредицата от войни на Русия с Османската империя в началото на 19. век.

Да напомним, че руската лакомия винаги е вземала много жертви. При окупацията на Царство България от болшевишката Червена армия, през есента на 1944 година, дядовците на днешните орки вземат на абордаж неизвестно количество бидони със спирт в Бургас. Случаят е изключително фрапантен, затова ще си позволим да ви го припомним, цитирайки част от публикацията на колегата Митко Иванов от бургаското издание „Флагман“:

„В някои публикации, споменаващи тази история се отбелязва, че това са единствените по-значими човешки загуби на Червената армия на територията на България. Което е много конфузен факт, защото през 1944 г. СССР обявява война на България – страна, която няма никакво намерение да воюва. След това решава да я окупира, а в края на войната нашата държава получава статут на победена.

По обясними причини в българските архиви документи за отравянето не са открити. Липсваше и достоверен източник с цитирани точни факти. Това караше част от бургазлии да се лутат в противоречивите версии, а някои дори да се съмняват в достоверността на историята.

Благодарение на журналиста Николай Цеков, който също споменава историята в своя публикация, успяхме да се запознаем с изследването на руския историк А. Тимофеев, което е поместено в руското списание "Родина", №1, 2011, с. 133-136., под заглавие „Стоит над горою Алеша. Облик красноармейца, освободителя Балкан.“

Трудът на руския историк предлага обилни факти по случая. Ето преразказ на събитията по дати и с имената на главните участници:

Бургас е окупиран от Червената армия на 9. септември 1944 г. На 14. септември 1944 г. в складове на територията на града войници открили бидони с алкохол. Полковият командир майор Приходко, в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин, повикал старши лейтенанта от медицинската служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът наредил да се извърши експресен анализ с думите: "Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!"

Дяченко обаче отказал да пие от алкохола и заминал (вероятно извън Бургас), за да изследва качеството на спирта от склада. Какво се случва през следващите 60 часа, можем само да предполагаме. Но това никак не е трудно: несъмнено стотици войници и офицери са изпили различно количество от метиловия спирт, при това в отсъствието на лекаря Дяченко. Сигурно е обаче, че на 16. септември вече са пострадали тежко някои от консумиралите от спирта. Едва на сутринта на 17. септември складът бил поставен под охрана.

Последствията били потресаващи. Трагичния баланс обобщили в доклад военният следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителят на военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк:

През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол били засегнати около 190 души, потърсили медицинска помощ - 154 войници и офицери, 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели. Починали са 42-ма съветски войни.“

 

 jrgvkpoj

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n