Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Десетки нобелисти и холивудски знаменитости призоваха Путин да освободи опозиционера

navaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Десетки световни писатели, актьори и известни личности подписаха отворено писмо, с което призоваха Путин да освободи Алексей Навални и да прекрати изтезанията му в затвора, съобщава Ройтерс. Носителите на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутзи, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са сред подписалите призива към руския президент. Бившият

адвокат Алексей Навални стана известен с критиките си към елита на Путин и обвиненията към тях в огромна по размери корупция. В момента той излежава присъди от общо 11 и половина години в руска наказателна колония. Според правозащитни организации делата за измама срещу него са скалъпени. През 2020 г. опозиционерът едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество Новичок. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Тогава Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

През последните седмици поддръжниците на Навални са все по-притеснени за здравето му и се опасяват, че той може да умре в затвора. Те казват, че има силни болки в стомаха и загуба на тегло, като подозират опити за отравянето му с малки дози медикаменти. Навални отново е в изолатор, след като екипът му разкри доставки на зеле в затвора на завишени цени.

„Той е бил държан постоянно в изолация, затварян в бетонна клетка с размерите на кучешка колиба, без вентилация“, казват подписалите писмото, сред които са още и балетистът Михаил Баришников, актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач, и писателите Маргарет Атууд и Джоан Роулинг.

Подписалите писмото казват, че добавят гласовете си към тези на руските лекари, които наскоро поискаха незабавна медицинска помощ за Навални. Руски адвокати и регионални депутати също настояха за край на изтезанията над опозиционния политик.

Кремъл отказва да коментира здравословното състояние на Алексей Навални, под претекст, че това е въпрос от компетенцията на затворническата служба. Същата неведнъж е твърдяла, че му осигурява всички необходими медицински грижи.

 

Който иска да заяви съпричастността си към Навални,

нека да смени профилната си снимка с този негов портрет.

 

 fhgfdfsd

 

Свобода за Навални!

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n