Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как 75-годишният Фуминори Цучико стана украинец и храни безплатно жители на Харков

japosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

75-годишният Фуминори Цучико за пръв път посещава Украйна броени дни преди началото на руската инвазия. Въпреки опасностите той решава да остане в Харков до края на живота си, за да помага на местните. Харков беше сред най-засегнатите от руската военна агресия градове в първите месеци от непредизвиканата инвазия на Москва, започнала на 24. февруари миналата година. Малко след пристигането му в Украйна

японското посолство настоява Цучико да замине за Полша заради повишения риск от военен конфликт. Скоро след това обаче той се връща.

Роденият в Токио възрастен мъж прекарва седем месеца, криейки се заедно с местните жители на Харков в подземията на метрото, докато руските снаряди и ракети се сипят над града. По едно време Цучико-сан решава да наеме едно местно заведение. И така, понастоящем FuMi Caffe предлага безплатна храна на местните жители. Заведението се намира в квартал Салтивка; това предградие на Харков беше обект на интензивни руски обстрели в първите дни от офанзивата на руската армия и до голяма степен остава обезлюдено и до днес.

Заедно с екип от доброволци г-н Фуминори Цучико всеки ден раздава безплатна храна на около 500 души в рамките на три часа, през които заведението е отворено. По думите на Цучико, благотворителната дейност на кафенето му се финансира изцяло от дарения, които се събират основно в родината му Япония.

"Тук е моята съдба - ще живея в Харков след победата. Нямам къща в Япония. Продадох всичко. Така че аз съм тук завинаги и ще помагам на харковчани", споделя Цучико.

„Страхотно е, че има толкова искрени хора с отворени сърца и души, които жертват живота и времето си, за да помогнат и да дадат надежда", коментира пред Ройтерс Анна Товстопятова от Харков. Тя е една от местните жителки, които посещават кафенето на Цучико-сан, за да подпомогнат дейността му с дарение.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n