Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

КГБ за пореден път натопи България, като при взривяването на Кримския мост

krikaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Федералната служба за сигурност на Руската федерация е осуетила дейността на мрежа от агенти на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, които са планирали да извършат серия от диверсионни и терористични актове в Крим, съобщи ФСБ на официалния си сайт. Мишени на атентаторите са били губернаторът на Крим - Сергей Аксьонов, кметът на Ялта - Янина

Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСБ твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие до територията на Русия.

Руснаците били установили, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийствата на високопоставени длъжностни лица е близък сътрудник на началника на Службата за държавна сигурност на Украйна - офицер от активния резерв на военното разузнаване - Роман Машовец, роден през 1976 г., който от 2020 г. заема поста заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

В хода на проведената операция са задържани действащи в Крим членове на дълбоко засекретена агентурна група на украинското разузнаване към Министерството на вътрешните работи - руски и украински граждани: Виктор Подвалний, роден през 1967 г.; Александър Литвиненко, роден през 1986 г.; Сергей Кривошеин, роден през 1988 г.; Константин Евмененко, роден през 1971 г.; Игор Зорин, роден през 1972 г.; и Сергей Войнаровски, роден през 1984. Те планирали да извършат терористични актове, наблюдение на длъжностни лица с помощта на специални технически средства и закупували огнестрелни оръжия. Сред задържаните е и гражданинът на Украйна и България Д. Петранов, роден през 1979 г., участвал в доставката на „средства за масово унищожение“ в Русия.

При обиск на задържаните са открити 5 готови за употреба взривни устройства, пластични експлозиви, произведени в Обединеното кралство, с тегло около 6 кг, електрически детонатори с военно предназначение, радиоуправляеми детонатори, проследяващи устройства за наблюдение и комуникационно оборудване за целите на конспирацията с ръководители от Министерството на разузнаването.

В рамките на акцията службите за сигурност са разкрили и локализирали международен канал през Турция и Грузия за контрабанда на взривни вещества и компоненти за взривни устройства, маскирани като битови електрически котлони, доставяни от България за Руската федерация, който е бил организиран от украинските служби за сигурност и е бил използван от членовете на въпросната група за извършване на терористични дейности.

В България украинската гражданка Марина Матушчак, родена през 1974 г., е организирала изпращането на електрически плотове с компоненти за взривни устройства за Русия, които впоследствие са предавани на Петранов от украинските граждани Денис Смирнов, роден през 1984 г., и Владислав Сарафинчан, роден през 1995 г.

След като електрическите плотове са били транспортирани до Русия с автомобилен транспорт, те са били допълнително транспортирани до местата, където са били подготвяни терористичните актове, от транспортните компании SDEK и Vozovoz, а доставката им е била извършвана от руски граждани, които са били използвани от украинските специални служби и са имали търговски проекти с българската фирма, ръководена от М. Матушчак.

Освен това, в рамките на разследването на взривяването на железопътно трасе в Крим на 23 февруари 2023 г. е установено, че взривните вещества, иззети от задържаните, са идентични с тези, използвани при взрива. „В рамките на образуваното наказателно производство обвиняемите признават, че са си сътрудничили с украинското военно разузнаване за подготовката и извършването на терористични актове в Русия“, твърди ФСБ, добавяйки, че усилията за документиране на престъпната дейност на заподозрените продължават.

Както разбрахте, тази информация е с източник службите на Кремъл. Каква ще се окаже истината, предстои тепърва да разберем. Да си припомним, че след взрива на Кримския мост руснаците се опитаха да натопят България – че уж използваният взрив тогава бил пренесен от пристанище Бургас до Грузия и т.н. Което така и не бе потвърдено… Не е изключено този път руските служби авансово да „развиват активност“ за пред началството.

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n