Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украйна съобщи, че е свалила руска хипер-звукова ракета “Кинжал” с американската ПВО-система “Пейтриът”

ookГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украйна за пръв път свали руска свръхзвукова ракета “Кинжал”, съобщи днес командирът на военновъздушните сили на Киев - Микола Олешчук. По думите му, за прехващането на ракетата е използвана американска система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, съобщи украинската служба на Радио „Свободна Европа“. “Да, прехванахме “неотразимия “Кинжал”, написа Олешчук в Телеграм,

добавяйки “Пейтриът” и емотикон, изобразяващ украинското знаме. По думите му, ракетата е свалена на 4. май през нощта в небето над Киевска област. Тя е била изстреляна от изтребител МиГ-31 от руското въздушно пространство.

Украйна получи две системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” - една от САЩ и една от Германия. Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза преди месец, че те са ключови за защитата на украинските градове и инфраструктурни обекти от балистични ракети.

Руските сили продължават опитите да превземат украинския град Бахмут в Донецка област, съобщи командването на украинската армия днес. Генералният щаб в Киев оповести още, че са отблъснати общо 50 руски атаки срещу Бахмут и други населени места в източната Донецка област.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n