Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Обаче, в крайна сметка, автоатентатът срещу гешевизма се оказа успешен

mwwossГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Сензационно журналистическо разследване по открити източници доказа, че в момента на атентата срещу бронирания автомобил на главния прокурор, от личния мобилен телефон на И. Г. е поръчвана храна от известен в столицата китайски ресторант, като доставката е поръчана на стационарен адрес в луксозен софийски квартал. Тоест, когато е била взривена чрез военен дрон адската машина, съоръжена с 3 кг TNT /тринитротолуол/ и натъпкана със сачми за зайци и ръждясали цигански гвоздеи, заразени с тетанус и сибирска чума, обектът на атентата не е бил в атакуваната държавна лимузина. На наш въпрос, отправен към редакцията на разследващото издание „Bellingcap“ – дали под инициалите И. Г. трябва да разбираме лицето Иван Стоименов Гешев с ЕГН /701219…./, до редакционното приключване на тази статия отговор не получихме.

Но ето един факт, който също потвърждава, че организаторите на атентата са били изключително загрижени да опазят здравето и живота на атакуваната от тях персона. По една от централните български телевизии изтече вълнуващо доказателство на една от ключовите свидетелки на зловещия атентат /не става дума за цъфналата джанка/. Достолепна възрастна жена от съседното село заяви категорично пред камерата: „Амии, първо се чу линейката: пиу-пиу! И после се гръмнА!“

В крайна сметка, може да се направи изводът, че злодеите – поръчители на атентата са направили грешката да наемат за пъкленото си дело изключително неподходящи хора, като например членове на Салезианите на Дон Боско или Ордена на босоногите сестри кармелитки, които са прочути със своята милозливост. Кой знае?

Но, оказва се, че има и противоположни мнения, на политически анализатори като Веселин Стойнев, които твърдят, че атентатът е бил успешен. Чуйте и тази /сериозна/ гледна точка:

„Каквито и цели да е преследвал атентатът, който все повече прилича на инсценировка, той се проваля в една от най-очевидните си - Гешев да се превърне в невинна жертва, пише Веселин Стойнев. Атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев се оказа и автоатентат срещу гешевизма. Ръководството на прокуратурата e толкова некадърно, че вместо да си изпише веждите, си извади очите.

Само за броени дни историята с атентата, която за публиката беше дълбоко съмнителна от самото начало, се превърна в пълно фиаско благодарение на отговора на въпросите в парламента на вътрешния министър Иван Демерджиев, зададени му от депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Не били компютри, а компоти

Гешев не пътувал с цял кортеж към своята Голгота, а с една единствена бронирана кола. Маршрутът му не бил необичаен, а съвсем регулярен. В колата не било семейството му, а само той и охраната му. Взривът не бил с мощност 3 килограма тротилов еквивалент, а многократно по-слаб. Автомобилът му бил много по-защитен от този на президента и пострадал единствено фар от проникнала в него сачма. Видният израелски експерт по тероризъм, извършил оглед на място, кацнал в София точно за взрива. Или по-конкретно - 95 минути преди него.

Основен говорител на внушенията за професионалния атентат срещу държавността, от който главният прокурор и семейството му се били спасили само по една случайност, беше зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов. Министър Демерджиев на практика го разобличи като лъжец, заради което от ПП-ДБ поискаха оставката му. И призоваха Софийската градска прокуратура да възложи разследването на друг орган, понеже явно този не може да осигури обективно такова. А Европол пожела да се включи в това разследване.

Инсцениран ли е атентатът и от кого?

Очаквано, Сарафов отказа да подаде оставка и се оправдава, че се подвел от думите на Гешев, който каза, че децата му се изплашили много. Разбира се, те могат да се изплашат за баща си и ако са на хиляди километри от него. Подобно самоподвеждане обаче дори не е смешно. То е унизително. Нима топ следователят на държавата може толкова лековерно да огласи невярно обстоятелство за престъпление от огромен обществен интерес? И на какво основание и по каква процедура той или подчинените му допускат чужд експерт на мястото на инцидента? Защо огласява неверни данни за мощността на взрива, които дори от кадрите изглеждаха несъстоятелни?

"Думите ми са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев", написа Борислав Сарафов в своя позиция, изпратена до БТА. Подобен ръководител на национално следствие трябва най-малкото да понесе дисциплинарна отговорност за поведението си. Та той се оказва по-некомпетентен и от начинаещ следовател! А с безхаберието си уронва престижа на съдебната власт, за което подлежи на санкция от самата нея. Разбира се, освен за некадърност може да става дума и за нещо много повече. "Тези, които са инсценирали т.нар. атентат са същите, които сега го разследват", заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Ако разследването на атентата, който все повече изглежда като инсцениран, бъде направено безпристрастно и професионално, то ще трябва да достигне до поръчителите и извършителите. Дори да не се разкрие цялата истина, а само да се докаже окончателно инсценировката, тогава най-важно ще е да се осветят връзките в нея. Дори да не стане съвсем ясно кой какъв мотив е имал и кой как е помагал, ще е достатъчно да се видят контурите на задругата. Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев на брифинга в парламента например попита дали израелският експерт е имал връзка с известни български застрахователи.

Атентатът се оказа успешен

Каквито и цели да е преследвал атентатът, който все повече прилича на инсценировка, той се проваля в една от най-очевидните си - Гешев да се превърне в невинна жертва на готвената му "политическа разправа" с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Защото вместо с атентата да си надене броня, той се съблече по бельо. Вместо да се сдобие с ореола на бореца срещу мафията Джовани Фалконе, той и цялата му госпел гвардия в червени тоги лъснаха като карнавални палячовци. Сега и на онези партии, които "с отвращение" биха гласували закона, който ще даде възможност главният прокурор да бъде разследван, ще бъдат улеснени.

Един разсъблечен Гешев по-трудно ще може да играе играта "ти ме държиш, но и аз те държа", а вече няма да има и кой да плати на "свободни граждани" да носят транспаранти "Гешев е радост". Така че атентатът всъщност е съвсем успешен, защото е крачка към отдавна препъваната реформа на прокуратурата.

 

----------------------

Бел. ред. Умоляваме своите читатели да не бъркат „Bellingcap“ с „Bellingcat“. В случая, преводът на заглавието на цитирания от нас сайт означава „Звънящият каскет“. Благодарим за вниманието! Пак заповядайте!

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n