Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Иван Гешев даде интервю пред БНТ – дистанционно от Ню Йорк. Ето какво каза и какво премълча

geesГригор ЛИЛОВ

„Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си.” Цитат от интервюто на главния прокурор за БНТ, дадено от Ню Йорк.

.

А сега да видим зад тази фасада от думи каква е действителната конструкция на случилото се и случващо се:

1. Така наречените импровизации - лъжи - можеха да бъдат спестени, ако веднага беше дадено изявление от Иван Гешев, а не чак на седмия ден след атентата, и то от немай-къде – когато скандалът стана нетърпим. И да предположим - когато е запитан директно в САЩ: защо мълчи като истукан.

2. Гешев не отговаря защо Сарафов излъга, че семейството му е било в колата. Заместникът му бил „допуснал грешка”. Ще си спестя заради грозни думи коментар как зам.-главен прокурор лъже за всичко в атентата – от взрива до пътуващите в автомобила.

3. Да напомня, че „импровизациите на медиите” за семейството започват значително по-късно след изказването на Сарафов и са основани на посоченото от зам.-главния прокурор и думите на Иван Гешев за децата му.

4. Т.е. от Прокуратурата, която е ръководена от Иван Гешев, от негов заместник и ръководител на националното следствие съзнателно е подадена лъжлива информация. С прозрачната цел да се предизвика емоционална подкрепа в обществото за главния прокурор и неговата структура. С мълчаливото одобрение и подкрепа на Гешев.

5. Но когато се разгоря скандалът и стана ясно, че ще падат глави, че ще трябва да се спасява собствената кожа, самият Борислав Сарафов официално се дистанцира от думите си и заяви, че те са били с произход Гешев. Сигурното е, че не са с произход от медиите – Сарафов се изказа преди „импровизациите”. Сигурно е, че те не са били с произход следствието – негови отговорни ръководители, работещи пряко по така наречения атентат отказаха всякакви изявления за присъствието на семейството в автомобила, на принципа „умно куче в мъгла не лае”.  

.

Гешев дава своя отговор и за трите килограма тротил:

(цитат): „На следващо място неговите собствени служители (на вътрешния министър Демерджиев) устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килограма тротилов еквивалент.”

1. Но за капак самият Гешев веднага след атентата е заявил пред журналистите, с които е комуникирал, че „взривът е бил ужасяващ” и е „щял да загине, ако не бил сменил колите”. Та как е преценил „ужаса” и „смъртната опасност” и е подел тази песен?

2. Кои служители устно са заявили? – Гешев не ги споменава поне с длъжност. От коя институция на МВР? – също избягва да спомене. Пред кои следователи? – Също мълчание. Вероятно ще мълчи още поне цяла седмица, докато и този скандал за произхода на поредната лъжа в тази история стане нетърпим.

3. „Устно” – когато отговорен държавен служител в чутовен скандал се позове на хем „устно”, хем анонимен източник и хем анонимен негов приемник, веднага започвам да се смея. Нито аз съм такъв идиот, нито четящите ме, за каквито ни схващат онези по върховете.

.

По третия скандал: за баба Ванга от Израел – израелският така наречен „експерт”, довтасал за експертиза на взрива още преди този взрив да се случи, Гешев продължава да мълчи. И не отговаря въпреки зададения му въпрос в интервюто. Както мълчат като него и всички намесени в скандала.

----

Опитът да се потули действително случилото - инсценировка на атентат - няма да успее.

Отиването в САЩ с идеята за среща с американски конгресмен само ще доналее бензин в огъня. Понеже там вече върви предизборната борба и този „инцидент” при каквато и подкрепа за Гешев от какъвто и който и да е американски лобист ще бъде раздухан до медийна истерия в подходящия момент.

Американската визита е поредната идиотщина на родните „ювелири” от Прокуратурата и Задкулисието ѝ. Но идиотщините в техните им очи са „блестящи разработки” и „превъзходни активни мероприятия”. Като онова мероприятие с инсценировката, представена ни във формата на спектакъла „атентат”.

Не се изненадвам от примитивизма: цялата дейност на българската Темида, и не само на Прокуратурата, е с манталитета „как да извършим и отчетем работата така, че в действителност да не бъде свършена изобщо”. Защото хем не го могат, хем поне два пъти повече от неможенето не го и искат.

 

--------------------------------------

Коментарът на Григор Лилов е от профила му във ФБ. Заглавието е от редакцията

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n